'Tekenen was een manier waarmee ik meisje kon zijn'

VideoDe 15-jarige Dante Kedde uit Den Haag was afgelopen weekeinde tweevoudig finalist tijdens het Kunstbende Festival en won de derde prijs in de categorie film. Achter haar veelzijdig talent steekt het verhaal van een meisje geboren in een jongenslichaam en haar moedige strijd. ,,Met tekeningen kan ik mezelf beter uiten dan met woorden'', zegt ze.

'Mijn naam is Dante, ik ben 15 jaar en zolang ik mij kan herinneren teken ik. Ik ben een meisje geboren in een jongenslichaam en dat is waar de serie die ik hier laat zien overgaat.''

Met deze woorden en de inzending It's not a Choice schreef Dante Kedde zich in voor de Kunstbende. Honderden talentvolle jongeren in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar hebben meegedaan. Ze konden zich inschrijven voor de categorieën dans, dj, expo, mode, film, muziek, taal en theater. Na de regionale voorrondes was afgelopen weekeinde in Amsterdam de landelijke finale.

Dante is een bijzonder kind. Dat blijkt niet alleen uit haar motivatie, maar ook uit het feit dat zij in twee categorieën meedeed: expo en film. Op beide gebieden werd zij de Kunstbende-winnaar van Zuid-Holland. Terwijl zij al van jongs af een carrière ambieert van beeldend kunstenaar (ze doet de School voor Jong Talent van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten) viel uitgerekend haar animatiefilm in de prijzen bij de finale. Haar 'stopmotion animatie' Feelings, opgebouwd uit 521 door haar gemaakte tekeningen, was goed voor brons. ,,In het filmpje uit ik mijn gevoelens over een periode waarin ik mij niet zo prettig voelde. Deels kwam dat doordat ik gestart was met hormonen waardoor ik mijn eigen balans een beetje was kwijtgeraakt'', aldus haar beschrijving.

Het kost moeite het 15-jarige meisje na de Kunstbende-finale te spreken te krijgen. 'Kan het ook iets later vandaag, omdat ik nu even bezig ben op de kunstacademie', appt ze na enkele mislukte pogingen met haar in contact te komen. Elke dag heeft Dante tot 14.15 uur 'gewoon' school. 'Gewoon' dat wil zeggen op het Koninklijk Conservatorium, waar ze net als andere vmbo-kinderen van haar leeftijd vakken als Nederlands, Engels en wiskunde leert. Daarna gaat ze naar de talentenklas op de kunstacademie.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag