Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Guus Schoonewille

Tekort aan huizen dreigt

In Den Haag zijn vorig jaar 1.800 vergunningen verleend voor de bouw van woningen. Er is echter meer nieuwbouw nodig om het toenemende aantal inwoners een dak boven het hoofd te bieden.

Werden in 2013 in de gemeente Den Haag 614 vergunningen verleend voor de bouw van nieuwe woningen, in 2016 waren dat er 1.755. Dat blijkt uit gegevens uit het Basisregistratie Adressen Gemeente (BAG) die onlangs door het CBS werden vrijgegeven. LocalFocus maakte daar een analyse van.

Ter vergelijking: in Amsterdam werden vorig jaar van alle gemeenten in Nederland de meeste nieuwbouwvergunningen verleend, ruim vijfduizend. In Rotterdam waren dat er 2.609 en in Utrecht werden 2.336 nieuwbouwvergunningen verleend. In totaal werden er in Nederland vergunningen afgegeven voor iets meer dan 59 duizend nieuwbouwwoningen.

Aan de bak

Quote

In de stad zijn onvoldoende plannen om de komende jaren in de woningbehoefte te voorzien

Frank Slooten

In Den Haag mogen dan meer vergunningen zijn verleend dan drie jaar geleden, volgens Bouwend Nederland, de brancheorganisatie voor de bouw- en infrastructuursector, is er geen reden tot juichen. Sterker: om iedere Hagenaar over vijf jaar nog een dak boven het hoofd te kunnen bieden, moet de gemeente veel harder aan de bak dan ze nu doet.

Frank Slooten is secretaris van de afdeling Midden Zuid-Holland van Bouwend Nederland. ,,In de stad zijn onvoldoende plannen om de komende jaren in de woningbehoefte te voorzien”, zegt hij. ,,Gelet op de woningbehoefte in Den Haag - 27.000 tot 38.000 woningen - is er een groot tekort aan locaties. De beschikbare plancapaciteit is nu zo’n 15.000 woningen: lang niet genoeg. Wonen in de stad wordt op termijn minder bereikbaar voor een aantal doelgroepen, zoals starters.”

Bouwend Nederland roept de gemeente op grotere stappen te zetten voor de realisatie van nieuwe woonlocaties. ,,Den Haag doet haar best met de nieuwe woonvisie en de experimenteerruimte die daarin is opgenomen, maar grote stappen in het realiseren van locaties blijven uit, afgezien dan van de Binkhorst”, aldus Slooten.

In samenwerking met indebuurt Den Haag