Persbezichtiging van de tentoonstelling met waterlelies en tuinschilderijen van Monet. Vanaf morgen kan ook het publiek een kijkje nemen.
Volledig scherm
PREMIUM
Persbezichtiging van de tentoonstelling met waterlelies en tuinschilderijen van Monet. Vanaf morgen kan ook het publiek een kijkje nemen. © Nico Heemel000

Tentoonstelling rond waterlelies van Claude Monet: Meditatief, maar ooit verguisd

Vandaag opent in Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling Monet, tuinen van verbeelding. Vijf jaar lang is met man en macht gewerkt om veertig topstukken van de Franse meester over heel de wereld naar Den Haag te krijgen.

Wereldberoemd zijn ze: de waterlelies van Claude Monet. Dat dat wel anders is geweest, bewijst de tentoonstelling die morgen opent in het Kunstmuseum Den Haag. In 1952, toen het museum - net als vorige maand overigens - nog Gemeentemuseum heette, was ook al een tentoonstelling te zien met de bloemenpracht van de Franse impressionist. De kunstpauzen van toen maakten er gehakt van. ,,Me dunkt, als we dan niet van een achteruitgang mogen spreken, dan toch zeker van een vastlopen'', doopte kunstcriticus J.M. Prange destijds zijn pen in azijn. Ook zijn collega's spraken van broddelwerk, wollige en wazige schilderijen en onfortuinlijke verbeelding.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag