Volledig scherm
Een man wordt opgepakt door de politie. © ANP XTRA

Terminaal zieke man verstopt wapens en drugs als vriendendienst

De 44-jarige Abdoelanwer M. uit Den Haag verstopte volgens het OM bewust wapens en drugs in het huis van een terminaal zieke vriend (34). Dit deden zij vermoedelijk omdat de zieke man waarschijnlijk een lagere straf zou krijgen als de verboden goederen ontdekt zouden worden. Vandaag moesten de twee mannen voor de rechter verschijnen. 

Volgens getuigen zou M. met grote regelmaat wapens bij zich dragen en zich bezighouden met ripdeals en afpersing. Deze wapens zou hij bij een vriend bewaren, laat het OM weten. De officier van justitie neemt het de 44-jarige verdachte, die vermoedelijk welbewust heeft geprobeerd de schuld in de schoenen van zijn zieke vriend te schuiven, zeer kwalijk. Het OM eist daarom tegen hem 4 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. Tegen de 34-jarige man werd 3 jaar cel geëist.

Automatisch vuurwapen

Een anonieme melding leidde op 16 oktober 2018 tot de vondst van meerdere vuurwapens en drugs in de woning van de 34-jarige T.. Tijdens de doorzoeking werden een automatisch vuurwapen, twee pistolen, een hoeveelheid munitie en verschillende hoeveelheden heroïne, cocaïne en xtc gevonden, meldt het OM. In het huis van M. werd niets aangetroffen. Beide mannen werden aangehouden. 

T. bekende bij de politie dat hij wapens en drugs in huis had en zei dat deze deels van hem zelf en deels in bewaring voor een vriend waren. ,,Hij noemt het een vriendendienst, hij stond nog bij iemand in het krijt. Maar de naam van deze persoon wil hij niet geven.” 

M. ontkent ook maar iets met de aangetroffen drugs en wapens te maken te hebben. ‘Hij houdt zich daarmee niet bezig en weet er niets van af, zei hij tijdens het verhoor.’

Opdraaien

De melding (waarmee de zaak begon) mag niet als bewijs worden gebruikt, maar uit heimelijk opgenomen gesprekken blijkt dat de mannen berekenend te werk zijn gegaan. Zij hebben uitgezocht welke straf de zieke T. zou krijgen als hij voor het bezit zou opdraaien. ,,Voor die ander is het de eerste keer”, zegt M. in een van de gesprekken. ,,En die man is ziek.” Hierdoor zou zijn straf lager kunnen uitvallen.  Ook zegt T. dat hij er zo tegenaan kijkt. ,,Bij de rechtszaak kun je niet iemand straf geven, alleen vanwege een anonieme tip”, zegt hij, ,,en bij hem is niets gevonden.” Het Openbaar Ministerie denkt dat met ‘hem’ de 44-jarige medeverdachte wordt bedoeld. ,,Ik zie het zo", gaat de 34-jarige verder, ,,beter dat eentje gaat zitten dan twee. En laat mij dan maar. Ik ben toch ziek.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag