Volledig scherm
© anp

'Terreurafdeling te zwaar voor Haagse jihadronselaar'

Het regime van de terorristenafdeling van de gevangenis is te zwaar voor de jonge Oussama C., die ervan wordt verdacht vijf jongeren te hebben geronseld voor de jihad. Dat stelde de rechter in Den Haag gisteren, toen Oussama voor het eerst plaatsnam in het beklaagdenbankje.

Quote

Het regime is een giftige cocktail van vernede­ring en isolatie

Michiel Pestman (advocaat)

Onder de zwarte hoofddoek van Oussama's moeder prijkt een lach, als ze ziet hoe haar zoon de rechtszaal instapt. Ze steekt haar hand in de lucht, zwaait naar haar jongste zoon, die ze het liefste lijkt te willen knuffelen. Voor het eerst van zijn leven neemt de Marokkaanse Hagenaar plaats in het verdachtenbankje, als vermeend ronselaar van jihadisten. En toch lacht hij terug, als hij zijn moeder in de zaal ziet en daarna een twintigtal vrienden, boven op de publieke tribune. Hij steekt zijn duim op naar ze. Eventjes is de 18-jarige Oussama niet alleen.

Geen contact
Voor de verandering welteverstaan. Want in de Rotterdamse gevangenis De Schie verblijft C., alias Abou Yazeed, op de terroristenafdeling, waar hij vrijwel geen contact heeft met de buitenwereld. Zelfs medegedetineerden ziet hij nauwelijks, om te voorkomen dat hij het gedachtegoed predikt dat justitie als radicaal en gevaarlijk beschouwt. Als hij met zijn advocaat praat, scheidt een glazen wand hem van zijn raadsman. Nergens is het regime zo streng. Behalve dan in Vught, waar de enige andere terroristenafdeling van Nederland is gevestigd en die onlangs is heropend.

Het regime is eigenlijk te zwaar voor een jongen zoals Oussama. Dat vindt niet alleen zijn advocaat, Michiel Pestman, maar ook de Haagse rechtbank. Pestman omschrijft het regime in de terroristenafdeling als een 'giftige cocktail van vernedering en isolatie'. En ook de rechtbank maakt zich 'zorgen om de zwaarte van het regime'. Het OM moet nu op zoek naar een andere detentieplek voor C.. Lukt dat niet, dan is het nog maar de vraag of de rechtbank de voorlopige hechtenis de volgende keer weer verlengt.

Wie Oussama C. ziet, kan zich nauwelijks voorstellen dat hier een gevaarlijke jihadronselaar zit, zoals justitie hem beschouwt. Hij is mager, klein van stuk. Zijn toch al bleke gezicht steekt extra wit af onder de bos zwarte krullen op zijn hoofd. Vandaag draagt Oussama een trainingspak van Real Madrid, zijn favoriete voetbalclub. Hij is dol op die sport.

Maar voetballen is niet wat Abou Yazeed deed op de Haagse trapveldjes waar hij met zijn islamitische vrienden samenkwam. Daar, en op andere plekken in zijn thuisstad Den Haag, heeft hij tijdens het geven van huiswerkbegeleiding en via sociale media, volgens justitie, zeker vijf Syriëgangers geronseld. Vlak voordat ze Nederland verlieten, hadden zij nauw contact met C.

Geert Wilders
Saillant detail: terwijl Oussama druk zou zijn geweest met het ronselen van jihadisten en al een reputatie had opgebouwd als bloedfanatieke moslim, wist juist hij vlak bij politicus Geert Wilders te komen, toen deze in mei 2013 een rondgang maakte door de Haagse Schilderswijk. De foto haalde internet en kijkers bedachten wat er allemaal niet mis had kunnen gaan.

Hoe anders zijn ouders Oussama zien, blijkt als de rechter vertelt dat hun zoon nog zeker een maand onder het superstrenge regime in De Schie zal moeten leven.

De vader van de Haagse jongen maakt een wegwerpgebaar, als hij begrijpt dat zijn jongste nog niet naar huis komt. Hij pakt zijn kruk en loopt weg. Zijn vrouw loopt met hangende schouders achter hem aan. Het was Oussama, die altijd de boodschappen voor ze deed. Het is de vraag of hij dat ooit nog zal doen. Als de rechter besluit Oussama vrij te laten, wordt hij uitgezet. De 18-jarige beschikt alleen over een Marokkaans paspoort. De IND heeft zijn Nederlandse verblijfsvergunning ingenomen en Oussama tot ongewenst vreemdeling verklaard.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag