Terugblik: de winnaars van het Haags Sportgala

VideoVanavond werden tijdens het Haags Sportgala de beste sportman, sportvrouw, ploeg, coach en talent van Den Haag van het jaar 2016 uitgeroepen. AD-verslaggever Yorick Groeneweg was erbij in het AFAS Circustheater toen onder anderen Eljero Elia, Marit Bouwmeester en Gijs Ronnes in de prijzen vielen.

Volledig scherm
Marit Bouwmeester. © ANP

De vakjury bepaalde per categorie wie er kans maakten op de topsportprijzen. Zo zijn de handbalster Sanne van Olphen, judoka Anicka van Emden en zeilster Marit Bouwmeester in de race voor de titel Haagse Sportvrouw van 2016. Wie van deze Olympische talenten tot uiteindelijke winnaar werd gekroond, werd voor 50 procent bepaald door de publieksstemmen.

Van de vrouwen werd de in Friesland geboren, maar in Voorburg wonende Marit Bouwmeester verkozen tot sportvrouw van het jaar. De zeilster (28) behaalde afgelopen zomer op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (Brazilië) de gouden medaille. Ze is daarmee de eerste Nederlandse olympisch kampioen in een zeilboot in tachtig jaar. Daan Kagchelland (1936, Berlijn) ging haar voor.

Met de eerste prijs voltooide ze haar olympische missie. Vier jaar eerder in Londen moest Bouwmeester genoegen nemen met een bronzen medaille. De ambitie is echter nog steeds grenzeloos, zo bleek uit haar voorbereiding voor de komende Spelen (2020, Tokio). 61 dagen na haar gouden race vertoefde ze een week in de Japanse stad. Bouwmeester wilde alvast het water verkennen. De zeilster troefde afzwaaiend judoka Anicka van Emden en handbalster Sanne van Olphen af in de verkiezing.

Volledig scherm
Eljero Elia. © Pim Ras

Sportman van het jaar
Eljero Elia is vanavond op het Haags Sportgala gekroond tot sportman van het jaar. De linksbuiten van Feyenoord dankte zijn uitverkiezing onder andere aan zijn winnende goal in de KNVB-bekerfinale tegen FC Utrecht (2-1).Na een aantal moeizame jaren in het buitenland is de Voorburgse voetballer opgebloeid bij Feyenoord. In het seizoen 2015-2016, zijn eerste in dienst van de Rotterdamse club, veroverde hij direct de KNVB-beker, de eerste prijs voor de club sinds 2008.

Elia (29) startte zijn voetballoopbaan bij SV Voorburg. Via amateurclubs Forum Sport en Tonegido belandde de razendsnelle buitenspeler bij ADO Den Haag. De Feyenoorder diende verder Ajax, FC Twente, Hamburger SV, Juventus, Werder Bremen en Southampton. Met zes goals in twaalf wedstrijden is Elia dit seizoen uitstekend op dreef voor de ploeg die op koers ligt voor de eerste landstitel sinds 1999.

De voetballer versloeg in de verkiezing atleet Khalid Choukoud en biljarter Jean van Erp. De publieksstemmen telden voor vijftig procent in de Haagse sportverkiezing, een jury droeg zorg voor het overige deel.

Volledig scherm
Gijs Ronnes. © ANP

Sportploeg van het jaar
Ook het beachvolleybalduo Alexander Brouwer (27) en Robert Meeuwsen (28) zette een historische prestatie neer in Rio de Janeiro. Met de bronzen medaille veroverden ze de eerste Nederlandse plak op de Olympische Spelen en daarmee ook de prijs voor Haagse sportploeg van het jaar. In de kwartfinale van de vierjaarlijkse zomerspelen versloegen ze het Nederlandse duo Reinder Nummerdor en Christian Varenhorst, dat in 2015 als Haagse sportploeg werd gekozen.

Coach van het jaar
Gijs Ronnes (39) had een grote invloed op de prestaties van de Nederlandse beachvolleyballers. De in 2012 aangestelde bondscoach van de mannen behaalde met beide duo's in 2016 medailles op de World Tour. De coach moest machteloos toezien hoe zijn pupillen elkaar bestreden in Brazilië. Alex Scholte en Marcel Valk, coaches van ADO Den Haag Vrouwen, en Haag Atletiek-coach Paul Wernert dongen ook naar de Haagse titel.

Volledig scherm
Eva Geilenkirchen. © Peter Siegrist

Talent van het jaar
De in Hong Kong geboren en in Zwitserland wonende Eva Geilenkirchen (13) werd in Scheveningen verkozen tot sporttalent van het jaar. De zwemster van The Hague Swimming behaalde afgelopen jaar op de nationale jeugdkampioenschappen in Dordrecht maar liefst 11 medailles (4x goud, 4x zilver en 3x brons), verdeeld over verschillende disciplines. De inwoonster van Zürich had in de verkiezing concurrentie van HGC-hockeyer Jorrit Croon en wielrenster Steffie van der Peet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag