Vorige week rolde het RIVM snel het aantal testlocaties uit tot zo’n 30 laboratoria.
Volledig scherm
PREMIUM
Vorige week rolde het RIVM snel het aantal testlocaties uit tot zo’n 30 laboratoria. © ROBIN UTRECHT

Terwijl patiënten voor test werden geweigerd, draaide de corona-testmachine van het RIVM bijna leeg

Nu Nederland twee weken kennis heeft gemaakt met het nieuwe coronavirus, wordt de ernst van de uitbraak zichtbaar. Als meteen in het begin meer was getest, dan had de ziekte zich niet zo onder de radar verspreid, zeggen medici. Maar bijna niemand mocht in die eerste dagen testen, terwijl het lab dat best aankon, blijkt uit een reconstructie.

Een Haagse huisarts heeft deze vrijdagochtend even meer wat rust. De oproep van minister Bruins (Volksgezondheid) om alleen de dokter te bellen als de griepachtige klachten ernstig worden brengt wat verlichting in de overbelaste eerstelijnszorg.

Elke dag kwamen nieuwe aanwijzingen van Hadoks, de lokale huisartsenkoepel. En door al het nieuws over het coronavirus bellen veel patiënten bezorgd de dokter, als ze iets van griepachtige klachten merken. ,,Die mensen worden niet getest. Alleen voor heel verdachte gevallen mogen we de GGD bellen”, vertellen huisartsen over de instructies.

De gemeentelijke gezondheidsdienst is het centrale aanspreekpunt bij infectieziekten. Daar worden zieken die voldoen aan de casusdefinitie geselecteerd voor een coronatest.

Quote

Versprei­ding van het virus had wellicht sneller in kaart kunnen worden gebracht

Jan Sinnige, Streeklab Haarlem

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag