Volledig scherm
Ter illustratie © Reinier van Willigen

Theater na de Dam op zes plekken in regio

Aan het jaarlijkse initiatief Theater na de Dam doen vanavond vijf theaters in Den Haag mee, evenals Westlandtheater de Naald in Naaldwijk.

Tijdens deze landelijke manifestatie op 4 mei, die om 21.00 uur begint, lezen de stadsgezelschappen een nieuwe toneeltekst van een Nederlandse toneelauteur. Dit jaar heeft Rebekka de Wit in opdracht de tekst Voorbij het strijklicht geschreven. Zaal 3 van Theater aan het Spui aan het De Constant Rebecqueplein is de plek waar Firma MES namens het Nationale Theater de tekst brengt.

Witte huis
De avond begint om 18.30 uur met een diner en interview met H.J. Kamphorst. Hij vertelt over zijn leven in het witte huis aan de Conradkade dat een bijzondere rol heeft gespeeld tijdens de oorlog.

Na deze ontmoeting wandelen de aanwezigen naar het betreffende huis, waar om 20.00 uur de herdenking is. Vanaf daar loopt het gezelschap terug naar Zaal 3, waar koffie wordt geserveerd tot om 21.00 uur de lezing van de tekst begint.

Tijdens de achtste editie van Theater na de Dam spelen gelijktijdig meer dan 80 voorstellingen die elk op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog. In Naaldwijk is de voorstelling Het Voorportaal te zien over een zestal vluchtelingen in Hoek van Holland en kampcommandant Jacob Haan. Een waargebeurd verhaal over prikkeldraad, gemis en overleving, maar vooral over de kleine stapjes die gezet werden op weg naar de hel. Het Voorportaal is overigens ook 's middags om 15.30 uur al te zien in De Naald.

Atlantikwall
Het Nationale Theater zelf staat om 21.00 uur in de Koninklijke Schouwburg met verhalen rond het thema de Atlantikwall. Dit gebeurt in het bijzijn van de laatste getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Al om 19.30 uur gaan de deuren van de schouwburg open. In de zaal zijn de televisiebeelden te zien van de dodenherdenking op de Waalsdorpervlakte. Om 20.00 uur zijn er twee minuten stilte, waarna de voorstelling begint. De acteurs die spreken zijn Mark Rietman, Michiel Bijmans, Sallie Harmsen, Eva Zwart, Kaatje Kooij, Joris Smit en Bram Suijker.

Soldaten
De acteurs Naomi van der Linden en Esther Scheldwacht (Theater aan het Spui, 21.00 uur) lieten zich inspireren door het boek van Mieke Kirkels Kinderen van zwarte bevrijders. In dit boek worden de persoonlijke verhalen opgetekend van kinderen die tijdens de bevrijding werden verwekt door zwarte Amerikaanse soldaten bij Limburgse meisjes. In het Zeeheldentheater in Den Haag is om 13.30 en 21.00 uur Aan welke kant sta jij? te bekijken, een voorstelling over dilemma's en goed of fout tijdens de oorlog.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag