Tientallen hackers werken zich in het zweet om gemeentelijke systemen te kraken

VIDEO & UPDATEHet Haagse stadhuis was vanmiddag een walhalla voor hackers. Tijdens de wedstrijd Hâck The Hague namen honderd slimmeriken in Atrium en raadzaal het gemeentelijke ICT-systeem onder de loep. En dat systeem bleek kwetsbaar.

In de raadzaal, de plek waar normaal gesproken wordt vergaderd en gedebatteerd over de Haagse politiek, zaten vanmiddag urenlang tientallen (internationale) studenten achter hun laptops. In opperste concentratie gingen ze om 11.00 uur aan de slag met de opdracht zo veel mogelijk systemen in het stadhuis te hacken. Met diezelfde klus zijn ook tientallen professionals bezig middenin het Atrium.

Op het stadhuis in Den Haag werken honderd hackers zich vandaag in het zweet om, legaal, de systemen van de gemeente te kraken. Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Op het stadhuis in Den Haag werken honderd hackers zich vandaag in het zweet om, legaal, de systemen van de gemeente te kraken. Foto ter illustratie. © Archieffoto ANP

De 79 ethische, ‘eerlijke’ hackers deden mee aan Hâck The Hague: de hackathon georganiseerd door de gemeente Den Haag en securitybedrijf Cybersprint. Waar het normaal gesproken strikt verboden is om in bepaalde websites en omgevingen van de gemeente te komen, hadden de hackers een lijst meegekregen van sites die ze móesten kraken. ,,We mogen helemaal losgaan”, vertelt Peter Geissler, één van de deelnemers. ,,Geen alledaags klusje, dat maakt het extra leuk.”

Het doel van de hackathon, voor het derde jaar op een rij georganiseerd, is om gaten te ontdekken in de beveiliging op het stadhuis, zodat problemen kunnen worden opgelost vóór kwaadwillenden er iets mee doen.

Digitale risico’s

,,De gemeente is dagelijks blootgesteld aan digitale risico’s”, zegt wethouder Rachid Guernaoui. ,,De hackathon is een van de manieren om aan onze online veiligheid en de bescherming van gegevens te werken.”

Aan het einde van de dag blijkt dat er toch wel een paar lekken in het systeem zijn gevonden. Dat is niet zo mooi natuurlijk aan de ene kant. Maar je kunt ook daarmee concluderen dat het zinvol is geweest om deze hackathon te organiseren. Tot slot: de succesvolle hackers en dus winnaars van de wedstrijd willen niet met naam en toenaam in de krant. Dat is geen verrassing: hackers werken het liefst - en het meest kansrijk - in anonimiteit.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag