Volledig scherm
De politie heeft vanmorgen vijf mannen gearresteerd die tientallen mannen afpersten met naaktfoto’s. © politie

Tientallen mannen afgeperst met naaktfoto’s, twee bendes gepakt

Tientallen mannen zijn de afgelopen tijd afgeperst omdat ze online naaktfoto’s hadden gedeeld. Zij hebben in totaal vele tienduizenden euro’s overgemaakt. Met arrestaties vanmorgen en gisteren in Delft, Zoetermeer en ’s-Gravenzande lijkt hieraan een einde te zijn gekomen.  

Het gaat om aanhoudingen van twee verschillende bendes uit de Haagse regio. Er liepen ook twee verschillende politieonderzoeken, maar beide bendes hanteerden volgens de politie dezelfde werkwijze.

Via een datingsite dachten de mannen in contact te komen met een vrouw. De contacten verliepen zo goed dat de mannen na enige tijd een naaktfoto van zichzelf stuurden. Zij dachten daarna de vrouw in het echt te kunnen ontmoeten. Tot een afspraak kwam het echter nooit. In plaats daarvan kregen ze appjes van een persoon die geld van hen eiste.  Als niet zou worden betaald, zouden de naaktfoto’s worden gedeeld met vrienden en familie. De slachtoffers maakten daarom geld over. Het gaat bij elkaar om tienduizenden euro’s.

Het geld kwam op bankrekeningen terecht van zogenoemde ‘geldezels’, die hun bankrekening ter beschikking stelden aan de hoofdverdachten. Een deel deed dit vrijwillig, een ander deel werd met geweld hiertoe gedwongen. De politie heeft de afgelopen maanden 25 van hen aangehouden.  

Vijf verdachten

Het onderzoek, waarbij vanmorgen vijf verdachten werden aangehouden, is uitgevoerd door de districtsrecherche van Westland-Delft. Er werden vier arrestaties verricht in Delft en een in ’s-Gravenzande. Het gaat om twee mannen van 19 jaar en mannen van 20, 21 en 22 jaar.  Ze verdiepten zich via social media in de achtergrond van hun potentiële slachtoffers en konden hun dreigementen daarom kracht bijzetten met concrete informatie over hun familie of werk. De slachtoffers kwamen uit het hele land. Zij betaalden bedragen tussen de 1500 en 30.000 euro.

Het andere onderzoek werd gedaan door de recherche van het district Zoetermeer-Leidschendam/Voorburg. De arrestaties in deze zaak werden gisteren gedaan. Hier gaat het om twee mannen, een 25-jarige Zoetermeerder en een 19-jarige man uit Delft. Zij zouden minimaal vijftien mannen hebben afgeperst. Hun slachtoffers maakten gemiddeld 900 euro over.

De zaak kwam aan het rollen nadat enkele mannen aangifte deden. Via de bankrekeningnummers konden nog meer slachtoffers worden achterhaald. De politie zocht contact met de personen die recent grote bedragen naar zo’n bankrekening hadden overgemaakt. Hieruit volgde nog eens vijftig aangiftes. Volgens de politie gaat het om nog veel meer slachtoffers, omdat een deel weigerde aangifte te doen uit angst dat hun familie erachter zou komen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Gloednieuw congrescentrum in New Babylon: ‘Als we hier een congres hebben, profiteert de hele stad’
    PREMIUM

    Gloednieuw congrescen­trum in New Babylon: ‘Als we hier een congres hebben, profiteert de hele stad’

    Internationale congressen zijn steeds belangrijker aan het worden voor Den Haag. Ze leveren de stad jaarlijks tientallen miljoenen euro's op. Het aantal congressen in de hofstad blijft ook maar groeien. Het gloednieuwe The Hague Conference Centre in New Babylon hoopt een graantje van deze lucratieve markt mee te pikken. In het moderne zalencentrum is zowel ruimte voor kleinere als grotere groepen tot 650 personen. ,,Onze grootste troef is deze locatie.’’

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag