Volledig scherm
Foto ter illustratie © Hollandse Hoogte / Peter de Krom

‘Toeterende bruiloftsstoeten in Den Haag hoeven zich vooraf niet aan te melden’

Den Haag gaat voorlopig geen meldplicht invoeren voor bruiloftsstoeten voordat ze de weg opgaan, zoals dat in Rotterdam wel verplicht wordt vanaf 2020. Volgens burgemeester Johan Remkes is er in de hofstad geen aanleiding om het initiatief van de Maasstad over te nemen.

Bruiloftsstoeten van Turkse of Marokkaanse huwelijksvierders die overlast geven zijn volgens de burgemeester al goed aan te pakken binnen de huidige wetgeving. ,,Het optreden tegen overlastgevende trouwstoeten gebeurt nu op basis van de Wegenverkeerswet en het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens’’, is zijn antwoord op vragen van raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos. Davituliani repte over asociaal toeter- en rijgedrag en pleitte juist wel voor zo’n meldplicht om huftergedrag aan te pakken.

Remkes vindt dat niet nodig. Den Haag kan volgens hem immers boetes opleggen en doet dat volgens hem ook, voor onnodig toeteren, het blokkeren van in- en uitritten, gevaarlijk rijgedrag of illegaal parkeren.

Incidenten

Hij stelt dat Den Haag wel de Rotterdamse aanpak met belangstelling gaat volgen.

In Rotterdam zijn de trouwstoeten onderdeel van debat nadat een agent bewusteloos werd geslagen door een man uit zo’n stoet. Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam greep daarna in met de meldplicht.

Meldplicht 

Ook in Den Haag zijn met enige regelmaat incidenten met trouwstoeten, maar dit betreft vooral overlast. In juni deelde de politie bijvoorbeeld boetes uit en werd een feestvierder (24) aangehouden nadat een polonaise van tien auto’s overlast bezorgde in Clingendael. In juni, juli en augustus heeft de politie zes keer moeten optreden vanwege overlast door zo’n stoet in de stad.

De discussie over de trouwstoeten speelt niet alleen in Nederland, maar ook bij de Belgen. Antwerpen voerde vorig jaar een meldplicht in. In die stad worden die stoeten nu als evenementen beschouwd. Wie de fout ingaat riskeert er een hoge boete per deelnemer.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag