Volledig scherm
PREMIUM
Peter van Beveren bij de replica van de container die Keith Haring beschilderde. © Jacques Zorgman

Traditie én talent in het Venduehuis

Kunst loopt als één doorlopende lijn door het leven van Peter van Beveren. Zoals Keith Haring zijn tekeningen met één lijn opzette. Nu is Van Beveren de man achter de veiling van Harings werk.

Peter van Beveren (65) gaat voor op de trap naar de historisch ingerichte bestuurskamer van het Venduehuis in de Haagse Nobelstraat. Het enige rustige plekje in het veilinghuis, waar het in de woorden van Van Beveren 'een heksenketel' is. Dat heeft alles te maken met de veiling, komende dinsdag, van een container die in 1987 is beschilderd door de wereldberoemde, in 1990 aan aids overleden Amerikaanse kunstenaar Keith Haring.

Verwachte opbrengst: 1,5 tot 2 miljoen euro. De eigenaar van de container heeft Van Beveren persoonlijk gevraagd het 12,45 meter lange en 2,5 meter hoge kunstwerk te verkopen. Van Beveren, net een jaar adviseur van het Venduehuis, ziet de veiling in Den Haag als katalysator voor de overgang van een veilinghuis met een enigszins stoffig imago, naar een wereldspeler op het gebied van kunstverkoop.

De dynamiek die dát in de Nobelstraat teweegbrengt is vergelijkbaar met de energie in het kleurrijke werk van Haring en de beweging waarvan hij de voortrekker was in de jaren 80 in New York. Zoals de ononderbroken lijn waarmee Haring de container van een surfclub in het Belgische Knokke beschilderde, is moderne en hedendaagse kunst een doorlopende lijn in het leven van Van Beveren.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag