Volledig scherm
© Frank van Rossum

'Trams op lijn 11 klinken als een tank'

Is het een aanstormende tank? Of is het een onweersbui? Nee, het is de Avenio van tramlijn 11 op weg naar de keerlus bij de Strandweg/Zeekant. De HTM kreeg de afgelopen dagen dusdanig veel klachten over het geluid binnen dat de stadsvervoerder op korte termijn aan de rails gaat werken.

Sinds 7 maart is de aloude GTL-tram op de lijn tussen station Hollands Spoor en Scheveningen Haven vervangen door de rood-grijze Avenio. Volgens een woordvoerster van HTM zijn er sindsdien zo'n 25 klachten binnengekomen, hoofdzakelijk van omwonenden van het trajectdeel tussen de Strandweg en de Doornstraat in Scheveningen.

Op de facebookpagina van en voor (oud-)Scheveningers doet een aantal van hen hun beklag. Behalve de vergelijking met een tank, verhalen mensen er over trillingen die zij voelen in hun huis als de Avenio - 13.000 kilo zwaarder dan de GTL - voorbij komt.

Oneffenheden
,,Onze technische mensen hebben geconstateerd dat er oneffenheden in de rails zitten tussen de Strandweg en de Laan van Meerdervoort. Dat gebeurt altijd als er trams overheen rijden, maar met een nieuwe tram kan het slijtagepatroon wel weer anders zijn,'' aldus de zegsvrouw. Komende weekeinde poogt het ov-bedrijf 's nachts de rails tussen de Strandweg en de Van Boetzelaerlaan aan te pakken. Deze slijpklus zal overigens geluidsoverlast opleveren voor omwonenden.

Verder wordt deze week de keerlus, waarover meermaals geklaagd is om het toegenomen lawaai, goed onder de loep genomen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag