Volledig scherm
PREMIUM
Deze Baigneurs, een vroege aankoop van het echtpaar Theo en Lida Scholten vormen het uitgangspunt van de kleurrijke tentoonstelling van Nike de Saint Phalle. © Frank jansen

Traumatische jeugd: Felle kleuren van Niki's Nana-beelden verhullen verdriet

Beelden aan zeeHet 25-jarige museum Beelden aan Zee trakteert zijn bezoekers op een retrospectief van de kunstenares Niki de Saint Phalle. De felle kleuren van haar Nana-beelden wuiven je tegemoet, maar achter alle vrolijkheid schuilt het verhaal van een traumatische jeugd.

Na Picasso in 2016 en Zadkine vorig jaar opent vandaag in Beelden aan Zee een overzichtstentoonstelling van de Frans-Amerikaanse kunstenares Nike de Saint Phalle (1930-2002). Voor minder lijken ze het tegenwoordig niet te doen in het museum in Scheveningen. Aanleiding voor alweer een grote naam is het 25-jarig bestaan van Beelden aan Zee. Maar ook na het jubileumjaar wil het museum spraakmakend blijven. Om zijn ambities voort te zetten is gisteravond het LIDA Fonds opgericht, vernoemd naar een van de oprichters, de nog altijd vitale 97-jarige Lida Scholten.

Particuliere kunstmusea zijn inmiddels gemeengoed in Nederland, denk aan Voorlinden in Wassenaar, het Lisser Art Museum in Lisse en MORE in het Gelderse Gorssel. Toen Beelden aan Zee in 1994 de poorten opende was het echter een tamelijk nieuw verschijnsel. Het verzamelaarsechtpaar Theo en Lida Schouten had het idee voor een eigen museum opgedaan in de Verenigde Staten: een instelling zonder subsidie die draait op sponsors, vrijwilligers, een winkel en café. Zo ontstond een nieuw museum, ingebed in de duinen naar ontwerp van architect Wim Quist. Een gebouw speciaal gemaakt voor beeldhouwkunst, die ook de kern vormt van de collectie Scholten.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag