Volledig scherm
© Jacques Zorgman

Trizin vangt tientallen gedumpte kippen Binckhorst

Het was jarenlang een gek gezicht, al die loslopende kippen op het Haagse bedrijventerrein De Binckhorst. Maar sinds gisteren zijn ze er niet meer.

De circa 70 kippen, waaronder dik 50 hanen, zijn gevangen door Trizin Hof van het Drentse bedrijf Hofganzen. Hof heeft de hanen meegenomen, de Dierenambulance Den Haag ontfermt zich over de hennen en kuikens.

Op De Binckhorst zijn al vaker daar door mensen gedumpte kippen gevangen. Volgens de Dierenbescherming Haaglanden was de populatie echter weer gegroeid en begon het op meerdere vlakken vervelend te worden. ,,De dierenambulance komt daar geregeld aangereden om overleden dieren op te halen. Ook zieke kippen worden door hen verzorgd,'' weet regiomanager Diana van der Lely.
Het loslopende pluimvee wordt in tegenstelling tot vroeger ook niet meer structureel gevoerd. ,,Daardoor raken de dieren verzwakt en worden ze ziek.''

De dierenambulance trok aan de bel, waarna de dierenbescherming en de gemeente met elkaar afspraken alle kippen weg te vangen.

Gedonder
Dat Trizin Hof de hanen heeft meegenomen naar zijn boerderij heeft eigenlijk een beetje een verdrietige reden. Niemand wil de mannetjes namelijk hebben. In Dalen heeft Hof er al tientallen rondlopen op zijn erf. Nooit gedonder, weet hij uit ervaring. De hanen gaan pas los op elkaar als ze een kip voorbij zien stappen. De hennen die hij houdt, blijven dan ook buiten het gezichtsveld van de hanige heren.

De Drentse boeddhist is langzamerhand een bekend gezicht in Haaglanden. Zo heeft hij in Delft, Zoetermeer en vorig jaar nog in Clingendael al tientallen ganzen opgehaald. De dieren leven nu bij hem op de boerderij, in Akka's Ganzenparadijs zoals het daar ter plaatse bekend is.

Zorgen over dat de dieren worden verwerkt tot een diner voor Hof en zijn partner hoeft niemand te hebben. Het past niet in zijn boeddhistische levenswijze om gezonde dieren te doden

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag