Volledig scherm
© anp

'Troonrede in Grote Kerk tijdens renovatie Binnenhof'

De koning zou de Troonrede tijdens de voorgenomen renovatie van het Binnenhof ook in de nabijgelegen Grote Kerk kunnen uitspreken, vindt de VVD.

Quote

Die arme koning en koningin alleen tussen de panelen in alle stilte het trappetje op

VVD

Het kabinet wil Prinsjesdag in die periode gewoon op het Binnenhof houden, maar het kost volgens de coalitiepartij telkens een paar weken om die plek voor het evenement vrij te maken van bouwmaterialen.

Dat scheelt op den duur ,,ettelijke'' maanden op de hele opknapbeurt, denken de liberalen. De rijtoer en balkonscène kunnen wel gewoon op de gebruikelijke plekken plaatsvinden.

Arme koning
Volgens verantwoordelijk minister Stef Blok duurt het een weekje om de omgeving aan te passen, omdat niet het hele binnenplein wordt ontruimd. Er wordt alleen toegang gemaakt voor koninklijk paar en koets. De VVD ziet die aankomst al voor zich: ,,Die arme koning en koningin alleen tussen de panelen in alle stilte het trappetje op.'' De liberalen komen er in een volgend debat op terug.

Blok kon de SP wel blij maken met een beter gedenkteken voor Johan van Oldenbarnevelt, de raadspensionaris die in 1619 op het Binnenhof werd geëxecuteerd na een machtsstrijd met prins Maurits van Oranje. De minister vindt de huidige plaquette ook ,,slordig''.

Vergadering
De Tweede Kamer vergaderde woensdag over de renovatie. Van alle varianten maakt de kabinetsvoorkeur nog steeds het meeste kans. Tweede en Eerste Kamer, Raad van State en ministerie van Algemene Zaken komen de hele renovatieperiode allemaal ergens anders onderdak: de renovatie duurt 5,5 jaar en kost 475 miljoen euro. Toch zijn er partijen voor een meer gefaseerde aanpak.

Het is bij lange na nog niet rond. De Eerste Kamer moet zich er nog over buigen, een programma van eisen moet dan nog gemaakt, vergunningen dienen nog worden aangevraagd en aanbestedingen gedaan.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag