Volledig scherm
Ter illustratie © ANP

Turks seniorenpaar dat sociale dienst tilde voor 160.000 euro krijgt werkstraf

Het Turkse echtpaar dat de sociale dienst tilde in Den Haag voor 160.000 euro, is vandaag door de Haagse rechtbank veroordeeld tot een taakstraf van zestig uur. De rechter acht hun hoge leeftijd, 73 en 66 jaar, geen beperking om verplicht aan de slag te moeten gaan. Er was twee weken geleden vier weken cel geëist.

,,Mijnheer heeft een hoge leeftijd en gezondheidsproblemen, maar in de rechtbank is niet gebleken dat hij niet in staat is een taakstraf te volbrengen”, aldus de rechtbank. Ook de vrouw wordt geacht de werkstraf aan te kunnen.

Mehmet S. en zijn vrouw Ayden bezitten grond en een appartementencomplex vlakbij Istanbul, maar ze verzwegen dit vermogen. Ze ontvingen daardoor onterecht bijstand.

,,Ik ben niet geletterd. Ik spreek geen Nederlands en wist niet dat ik dit moest melden”, verweerde Mehmet zich eerder via zijn tolk op zitting. ,,Ik ben altijd correct geweest.”   Ook zijn echtgenote betoogde dat zij de Nederlandse taal niet begreep en dus nooit had beseft dat de sociale dienst iets over hun Turkse vermogen had moeten weten. Ook zou bij haar niet helemaal helder zijn geweest wat de bezittingen van haar man zijn.

Geld terugbetalen

De rechtbank vindt dat beiden zich niet kunnen verschuilen achter het niet begrijpen van de regels. ,,Ze worden geacht op de hoogte te zijn van de informatieplicht.”

De rechter noemde de fraude ‘een ernstig feit’. ,,Het ondergraaft het sociaal zekerheidsstelsel.’’ De fraude rechtvaardigt volgens het vonnis op zich een celstraf, maar er werd een werkstraf opgelegd. Daarbij werd meegewogen dat de redelijke termijn waarbinnen de zaak op zitting kwam is overschreden.

Het echtpaar was niet aanwezig bij de uitspraak. Eerder werd bestuursrechtelijk al gevorderd dat zij 160.000 euro moeten terugbetalen aan de gemeente Den Haag. Op hun uitkering is inmiddels beslag gelegd.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (26%)
  • Geen mening (11%)
8324 stemmen