Volledig scherm
© EPA

Tussen sterren op EK

Het zijn geweldige tijden voor Kirsten Polderman. De 17-jarige Haagse verblijft in Roemenië voor het EK turnen in Cluj-Napoca. Voor Polderman wordt het haar eerste grote internationale toernooi bij de senioren.

Quote

Er doen veel bekende turnsters mee die ik afgelopen zomer allemaal op televisie heb gezien tijdens de Olympische Spelen

Kirsten Polderman

Kirsten Polderman kijkt ernaar uit, maar spannend is het natuurlijk ook wel een beetje. ,,Er doen veel bekende turnsters mee die ik afgelopen zomer allemaal op televisie heb gezien tijdens de Olympische Spelen. Ik ben erg benieuwd hoe het is om daartussen te turnen en hoe ik in zo'n veld presteer."

In Roemenië krijgt ze eerst nog een paar dagen de tijd om aan de hal te wennen en de sfeer van zo'n groot toernooi te proeven. ,,In 2015 heb ik wel meegedaan aan het EJOF (Europees Jeugd Olympisch Festival, red.), maar verder is het voor mij allemaal nog helemaal nieuw."

Polderman heeft haar ticket via twee kwalificatietoernooien eind maart in Beekbergen verdiend. Als een totale verrassing kwam dit voor haar niet. ,,Ik hoopte er wel op. Er was dit keer ook wat minder concurrentie. Ik moest natuurlijk nog wel bewijzen dat ik goede scores kon halen. Dat is gelukt, ondanks dat ik wel een keer een val van de balk maakte."

Volledig scherm
© ANP
Quote

Super gaaf dat ik deel mag uitmaken van een ploeg met zulke goede voorbeelden

Kirsten Polderman

Wiebelig
Dat lastige toestel onder de knie krijgen, is ook haar belangrijkste verbeterpunt. ,,In de wedstrijden is het vaak nog wat wiebelig en soms gaat het dus mis. Ik werk op de training hard om mijn oefening op dit toestel stabieler te maken.''

Met Eythora Thorsdottir, clubgenote bij SV Pax Haarlemmermeer, en olympisch kampioene Sanne Wevers heeft Polderman goed gezelschap op het EK. ,,Super gaaf dat ik deel mag uitmaken van een ploeg met zulke goede voorbeelden."

Haar eerste EK-deelname ziet ze vooral als een mooie kans om ervaring op te doen. ,,Ik wil laten zien wat ik normaal op een training ook doe en vooral geen rare fouten maken. Als dat lukt, kan ik tevreden zijn."

Volledig scherm
© ANP

Pro Patria
Polderman begon op haar zesde bij topclub Pro Patria in Zoetermeer bij de recreantengroep. Daar werd haar talent al snel opgemerkt. Net als Thorsdottir kwam ze via haar trainer Patrick Krens, die overstapte, bij SV Pax terecht. Ze was toen twaalf jaar. In Hoofddorp combineert ze een topsportcarrière met school. ,,Ik zit in mijn examenjaar van de havo aan het Haarlemmermeer Lyceum. Dat is best pittig."

Met haar scores in Beekbergen heeft Polderman zich ook verzekerd van een nieuw jaar in de Nederlandse ploeg. Dat betekent dat ze later dit jaar ook mag meestrijden om de plaatsen voor het wereldkampioenschap. Maar eerst pieken op het Europees kampioenschap dus. Aan haar motivatie zal het zeker niet liggen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag