Volledig scherm
Rob Roos, lijsttrekker voor Forum voor Democratie tijdens de startbijeenkomst van Hans Wiegel, informateur voor provincie Zuid-Holland, over het informatieproces voor Zuid-Holland. © ANP

Tussenstand formatie Provinciale Staten: CU & SGP zoekt coalitie met FvD, VVD en CDA

De fractie van ChristenUnie & SGP in Zuid-Holland gaat praten met FvD, VVD en CDA om te kijken of er een meerderheidscoalitie gevormd kan worden in de Provinciale Staten.

Het concept-coalitieakkoord dat de FvD, VVD en CDA eerder al hadden opgesteld voor de provincie Zuid-Holland is daarbij niet het uitgangspunt. CU & SGP wil een 'gelijk vertrekpunt'. Wat wil zeggen dat de onderhandelingen opnieuw beginnen waarbij eerst wordt gekeken naar mogelijke 'breekpunten'. Het gaat vooralsnog om 'verkennende gesprekken'.

,,Momenteel kunnen wij op basis van onze gesprekken nog niet constateren dat er zonder meer formatiegesprekken kunnen worden aangegaan die leiden tot een meerderheidscollege'', aldus Rob Roos (FvD), Floor Vermeulen (VVD) en Adri Bom-Lenstra (CDA) in een brief aan informateur Hans Wiegel. ,,Wel constateren wij dat er bij fracties bereidheid bestaat om verder te verkennen. Deze bereidheid schept vertrouwen voor het vervolg."

FvD, VVD en CDA hebben samen 25 van de 55 zetels, ChristenUnie & SGP heeft er 5.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag