Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © Marco De Swart

Twee acties Kick Out Zwarte Piet in Den Haag bij intocht Sint

Actiegroep Kick Out Zwarte Piet heeft aangekondigd bij de intocht van Sinterklaas in de haven van Scheveningen actie te voeren en ook ’s middags tijdens de rijtoer van de Sint op het Lange Voorhout.

Daarmee negeren de actievoerders het verbod van burgemeester Pauline Krikke om buiten het door haar aangewezen Stadhoudersplantsoen te demonstreren tegen Zwarte Piet.

,,We zullen onze stem laten horen ondanks alle obstakels en bedreigingen”, laat de actiegroep in een persbericht weten. De activisten hadden al gezegd het niet eens te zijn met de aangewezen actieplek, omdat die volgens hen niet zichtbaar genoeg is.

Om 11.30 uur, als Sinterklaas en zijn pieten in de haven van Scheveningen voet aan wal zetten, is de eerste actie gepland.

Malieveld

De tweede actie moet plaatsvinden rond 15.30 uur, als actievoerders vanaf het Malieveld naar het Lange Voorhout gaan lopen. ,,Het Voorhout was voorgesteld door de politie, maar daar stak de burgemeester vervolgens weer een stokje voor”, aldus Kick Out Zwarte Piet. Hoe de acties eruit gaan zien is niet bekendgemaakt.

Rond 15.30 uur loopt de sinterklaasstoet van de Prins Hendrikstraat naar de Piet Heinstraat richting de Denneweg. Van de Denneweg gaat het even na vier uur naar de Grote Marktstraat. Dan zullen Sinterklaas en zijn pieten ook langs het Voorhout komen.

Verbod

De rijtoer van de Sint eindigt om 17.30 uur op het Plein, nadat de stoet van de Grote Marktstraat daarheen is gelopen. Het Plein was in eerste instantie de uitverkoren plek van de actievoerders, maar daar heeft burgemeester Krikke zich al eerder tegen gekeerd.

De gemeente blijft ook vanavond uitkijken naar een ‘feestelijke en gezellige intocht voor alle kinderen en hun ouders’ morgen. Voor wat betreft demonstraties blijft de gemeente verwijzen naar de daarvoor aangewezen en gefaciliteerde plek in het Stadhoudersplantsoen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag