Volledig scherm
De Galloway's hebben als belangrijke taak om het duingebied al grazend open te houden. © Annelies 't Hooft

Twee bijzondere Galloway-kalfjes geboren in het duingebied

Wie denkt dat kalfjes alleen in het voorjaar geboren worden, die heeft het mis. In het duingebied tussen Scheveningen en Wassenaar zijn namelijk vorige maand twee kerngezonde Belted Galloway kalfjes ter wereld gekomen. Vandaag publiceerde beheerder van het duingebied Dunea de eerste foto van één van de nieuwgeborenen.  

Volledig scherm
Voorlopig blijven de kalfjes nog bij hun moeder in de buurt. © Annelies 't Hooft

De Galloway's leven in het duingebied Meijendel. Onder de originele Galloway runderen bevindt zich één uitzondering: een Rode Belted Galloway, een kruising tussen een Schotse Galloway en een Nederlandse Lakenvelder. 

Dit bijzondere rund is vorig jaar aan de kudde toegevoegd in de hoop dat deze zou zorgen 'voor nageslacht met een wit laken over de rug', aldus Dunea. En zo geschiedde. Jan Twigt legt namens Dunea uit dat zo'n vier weken terug twee zwarte Belted Galloway's ter wereld zijn gekomen. ,,De moeder is een originele Galloway, de vader een rode Belted Galloway. Het resultaat zijn twee zwarte Galloway's met een wit laken op de rug.''

Gele route

Wie een glimp van de dieren wil opvangen moet de gele route door Meijendel volgen. In het begrazingsgebied aan zee is de kans om de dieren te treffen het grootst. ,,Let daarbij wel op dat u minimaal 25 meter afstand houdt'', zo waarschuwt Dunea. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag