Twee dagen voorbereiding voor twaalf minuten vuurwerk

Het jaarlijkse Vuurwerkfestival op Scheveningen begint vanavond met de Nederlandse inzending. Twee dagen lang zijn mannen van Xena Vuurwerk uit Ede in de weer geweest met de voorbereiding.

Volledig scherm
Vanavond begint het Vuurwerkfestival met de Nederlandse inzending. © Daniella van Bergen

Dat gebeurde op het ponton dat vlak achter het Zuiderstrandtheater in de haven ligt en pas vanavond naar de vaste ‘lanceerplek’ op zee, ten zuiden van de Pier, wordt gesleept. Daar wordt, aldus directeur Gert van Roekel (links), met één druk op de knop het fraaie vuurwerk met een tijdsduur van 12 minuten de lucht ingestuurd.

Ook Polen is vanavond aan de beurt. Er volgen morgenavond en volgend weekeinde nog zes landen. Meteen na de laatste show wordt de uitslag bekendgemaakt door de jury, die zoals gewoonlijk vanaf het vip-terras van het Kurhaus toekijkt.  

Bjorn van Dijl (rechts op de foto), eigenaar van uitgaansgelegenheid Crazy Pianos , was zeven jaar jurylid, maar is tegenwoordig de enthousiaste voorzitter van het internationale festival. Die functie past hem goed, want Van Dijl is een groot liefhebber van vuurwerk. ,,Mijn vader was drogist en verkocht vuurwerk in de winkel. Ik mocht altijd de restjes afschieten.” 

In samenwerking met indebuurt Den Haag