Volledig scherm
Ter illustratie. © AFP

Twee jaar cel voor Hagenaar die miljoenen van FloraHolland verduisterde

Mohamed G. vergokte miljoenen euro’s die hij bij bloemenveiling FloraHolland verduisterde en moet daarvoor nu twee jaar de cel in. Daarbovenop krijgt G. een jaar voorwaardelijke celstraf. Dat besliste de rechtbank vanmiddag.

G. (28) wist als medewerker van de financiële afdeling op listige wijze een slordige 4,3 miljoen euro van de veiling naar een eigen rekening te sluizen. ,,Een enorm bedrag”, aldus de rechter. ,,En hij heeft dat gewiekst gedaan en met volharding. Hij ging door toen hij had kunnen begrijpen dat dit niet goed kon aflopen.”  Dat bedrag zal hij terug moeten betalen aan FloraHolland.

Het geld verdween grotendeels naar goksites waar hij duizelingwekkende bedragen inzette op sportwedstrijden. Duizenden euro’s zette de Hagenaar in op wedstrijden waarvan hij de teams niet eens kende. Uiteindelijk, zo gaf hij twee weken geleden op de zitting toe, kwam het tot inzetten van 200.000 euro op een enkele wedstrijd.

De gestolen miljoenen zal G. terug moeten betalen, zo goed en kwaad als dat gaat. Op verschillende rekeningen staan nog bedragen van totaal iets minder dan 900.000 euro. Acht ton daarvan is een bedrag dat geblokkeerd is door een goksite.

Overboekingen

De zaak kwam aan het licht doordat financiële autoriteiten de vele overboekingen verdacht vonden. Dat was ook de reden dat de goksite de rekening blokkeerde. Twee weken geleden bleek dat G. eigenlijk opgelucht was dat hij tegen de lamp was gelopen. Want nu zou hij tenminste geholpen kunnen worden. Een garantie voor succes is dat overigens nog niet. G. is in het verleden namelijk eerder in behandeling geweest voor zijn gokverslaving.

Tijdens de rechtszaak wees de rechter hem er al op dat hem mogelijk een jarenlange gevangenisstraf te wachten stond. G. wekte weliswaar de indruk dat hij snel hulp zou kunnen zoeken en het bedrag terug wilde betalen. In een rapport van de reclassering stond dat G. zich niet lijkt te realiseren wat de gevolgen zijn van zijn daden.

Quote

De rest van uw leven zit u dan aan het bestaansmi­ni­mum

Rechter

De rechter legde hem daarom uit dat hij toch echt meerdere jaren achter de tralies kon verdwijnen en dat zijn leven er ook daarna compleet anders uit zou zien als hij zoveel mogelijk van het gestolen geld terug moet gaan betalen. ,,De rest van uw leven zit u dan aan het bestaansminimum. De rest draagt u af.”

Vandaag zei de rechter dat in zijn voordeel sprak dat hij meewerkte en een blanco strafblad had. De kans op herhaling wordt hoog ingeschat, omdat G. een gokverslaving heeft. Daarvoor moet hij behandeld worden. Hij moet daar ook aan meewerken, net zoals hij moet meewerken om de acht ton die nog bij de goksite in beheer is, teruggeboekt te laten worden naar FloraHolland. Doet hij dat niet, dan moet hij het jaar voorwaardelijke gevangenisstraf ook uitzitten.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag