Agenten slepen het bewegingsloze lichaam van Mitch Henriquez naar de arrestatiewagen.
Volledig scherm
Agenten slepen het bewegingsloze lichaam van Mitch Henriquez naar de arrestatiewagen. © Videostill

Twee van vijf agenten vervolgd voor dood Mitch Henriquez

UpdateHet Openbaar Ministerie gaat twee van de vijf agenten die betrokken waren bij de dood van Mitch Henriquez in het Haagse Zuiderpark, voor de rechter slepen. Dat meldt het Openbaar Ministerie. De twee worden verdacht van mishandeling met dodelijke afloop, dan wel doodslag of dood door schuld.

Mitch Henriquez.
Volledig scherm
Mitch Henriquez. © Facebook
De Haagse Schilderswijk stond dagenlang in brand na de dood van Mitch Henriquez.
Volledig scherm
De Haagse Schilderswijk stond dagenlang in brand na de dood van Mitch Henriquez. © EPA
Demonstratie van de omstreden nekklem.
Volledig scherm
Demonstratie van de omstreden nekklem. © anp

De agent die Henriquez (42) in de nekklem legde én een agent die pepperspray in zijn gezicht smeerde, worden vervolgd. De drie andere betrokken agenten gebruikten geen geweld. Hun handelingen zijn toegestaan bij een aanhouding. De drie agenten die niet worden vervolgd blijven nog wel geschorst. Dat blijft het geval, totdat de resultaten van het interne onderzoek van de politie bekend zijn. Dat is nog niet afgerond, laat de politie in Den Haag weten.

Artikel 12-procedure
Advocaat Roethof van een aantal nabestaanden van Henriquez laat weten een artikel 12-procedure te starten om de andere drie agenten ook te laten vervolgen. Zij leggen zich niet neer bij het oordeel van justitie dat die drie agenten niets te verwijten valt.

Ook advocaat Richard Korver, die weer andere familieleden bijstaat, waaronder Mitch' moeder, wil dat alle vijf betrokken agenten worden vervolgd. Onder meer omdat de agenten geen ambulance belden toen Mitch buiten bewustzijn was.

,,Het was immers klip en klaar dat Mitch buiten bewustzijn was'', benadrukt Korver. ,,De ambtsinstructies schrijven dan voor dat een ambulance moet worden opgeroepen.'' Er waren twee ambulances op het festivalterrein. Daarom had ,,ter plekke snel adequate medische hulp kunnen worden verleend'', vindt de advocaat.

Omdat de agenten Henriquez zelf naar het bureau hebben vervoerd, is volgens Korver kostbare tijd verloren gegaan. ,,De moeder, zussen en neef van Mitch menen daarom dat ook daarvoor vervolgd zou moeten worden.''

Pistool
Mitch Henriquez kreeg zaterdagavond 27 juni 2015 tijdens het festival Night at the park ruzie met een groep agenten tegen wie hij 'voor de grap' had gezegd dat hij een pistool bij zich had.

De woordenwisseling liep volledig uit de hand toen Henriquez werd gearresteerd, zich vervolgens verzette en daarna tegen de grond werd gewerkt. Eén agent hield Henriquez minutenlang in een wurgende nekklem waardoor hij later overleed. Afgelopen weekend werd bekend dat de agenten ook pepperspray in Henriquez' gezicht smeerden 'omdat er geen ruimte was om te spuiten'.

Terwijl Henriquez al buiten bewustzijn was, belden de agenten geen ambulance maar gooiden ze de Arubaan in een arrestantenbusje. Pas veel later werd Henriquez naar het ziekenhuis gebracht. Daar overleed hij een dag later.

Terecht aangehouden
Uit het onderzoek is gebleken dat Mitch Henriquez terecht door de politie is aangehouden omdat hij de openbare orde verstoorde. Hij verzette zich tegen zijn aanhouding, waardoor het, volgens het OM, 'passend' was om hem naar de grond te brengen, om hem op die manier onder controle te brengen.

Het Openbaar Ministerie vindt echter niet dat Mitch Henriquez zó'n groot gevaar vormde, dat het geweld dat werd gebruikt, geoorloofd was. Twee agenten hebben méér geweld gebruikt dan nodig was, is de voorlopige conclusie van het OM. ,,Er hadden andere geweldshandelingen kunnen en moeten worden toegepast om de aanhouding te voltooien en het verzet te staken,'' aldus het OM.

Ambulance
Er is volgens het OM geen aantoonbaar verband tussen de dood van Henriquez en het feit dat de agenten níet meteen de ambulance belden, maar de Arubaan eerst meenamen naar het bureau.

Jan Struijs van politiebond NPB hoopt dat bij de behandeling van de zaak goed gekeken gaat worden naar de hoeveelheid training die de agenten hebben gekregen voor arrestaties waarbij geweld moet worden gebruikt. ,,Wij zeggen al jarenlang dat dat veel te weinig is,'' zegt Struijs. ,,Bovendien duurt het onderzoek in dit soort zaken echt véél te lang. We zijn al vijftien maanden verder en pas nu is besloten te vervolgen. Voor die agenten is de impact ook heel groot en het duurt en duurt maar.''

Nekklem niet afgeschaft
Na Henriquez' dood braken dagenlang rellen uit in de Haagse Schilderswijk. Ook rees de vraag of het gebruik van de nekklem verboden moest worden. Dat gebeurde uiteindelijk niet. De Inspectie voor Veiligheid en Justitie oordeelde wél dat agenten beter moeten worden getraind om de nekklem zo veilig mogelijk te kunnen gebruiken.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag