Volledig scherm
Tweede Kamer lid Rens Raemakers © ANP

‘Tweede Kamer moet haast maken met vaccinatiewet na mazelenuitbraak in Den Haag’

De Tweede Kamer moet haast maken met een wet die kinderdagverblijven toestaat om niet-ingeënte kinderen te weigeren. Die oproep doet regeringspartij D66 nadat er op een Haagse crèche mazelen is uitgebroken.

Drie kinderen onder de vier jaar zijn op een kinderdagverblijf in Den Haag met mazelen besmet. Vermoedelijk is ook een vierde kind op dezelfde locatie besmet. Een van de patiëntjes zou de besmettelijke ziekte in het buitenland hebben opgelopen. Geen van de getroffen kinderen was tegen mazelen ingeënt. Bij sommigen is dat niet vreemd: zij zijn nog jonger dan de leeftijd (14 maanden) waarop inenting op zijn vroegst plaatsheeft.

D66 maakt uit de nieuwsberichten op dat ‘de tijd begint te dringen’. Kamerlid Rens Raemakers wijt de uitbraak aan de dalende vaccinatiegraad. Hij wijst erop dat het percentage kinderen dat de prik tegen mazelen heeft gekregen, is teruggelopen tot ongeveer 92 procent. Dat is minder dan de 95 procent die nodig is om te voorkomen dat de ziekte om zich heen kan grijpen.

Raemakers vraagt de Kamer daarom zich snel over zijn wetsvoorstel te buigen. Dat lijkt volgens hem in ieder geval te kunnen rekenen op de steun van de drie grootste regeringspartijen en van oppositiepartijen GroenLinks en SP, en heeft daarmee een Kamermeerderheid.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag