Volledig scherm
Leidschendam © Regio15

Tweetal verdacht van drugslab voorlopig vrij

De bewoners van tien appartementen in Leidschendam stonden net voor kerst midden in de nacht op straat. De stank en de rook die uit de wc omhoog steeg, dat kon niet goed zijn. De mogelijke veroorzakers van die dampen hoorden gisteren dat ze hun proces in vrijheid mogen afwachten.

Het ging vermoedelijk om grondstoffen voor amfetamine die in het riool terecht waren gekomen, maar dat wist die nacht nog niemand. Bewoners van de flat aan de Burgemeester Veldhuijsenlaan belden alleen bezorgd 112, nadat ze rook uit het toilet zagen komen en een scherpe lucht roken.

Pas toen de brandweer op zoek ging naar de oorzaak van de stank, werd ontdekt wat er aan de hand was. In de woning van Robert T. vond de brandweer allerlei verdachte blauwe vaten. Mogelijk was troep uit die jerrycans in de wc gedumpt.

In huis was niemand meer. De twee die gisteren bij de rechtbank in Den Haag in het verdachtenbankje plaatsnamen werden pas maanden later gearresteerd en belandden in de cel.

Een van hen is T.. De andere is Andy van E., die de woning van T. huurde. Beiden ontkennen ook maar iets met het opzetten van het laboratorium te maken hebben en wijzen een derde persoon als schuldige aan, ene Niels. Hij zou tijdelijk in de woning hebben gezeten, omdat Van E. voor werk naar Australië was gereisd.

Flauwekul
Lang deed de politie het verhaal over deze Niels af als flauwekul, maar gisteren moest de aanklager toegeven dat ze in de flat dna van deze persoon hebben gevonden en dat de politie nu jacht op hem maakt om hem op zijn minst te kunnen horen.

Wie uiteindelijk schuldig zal worden bevonden, doet niets af aan de overlast die de vijftien bewoners van de tien appartementen in de kerstperiode ervaarden. Zij mochten die nacht niet meer terug naar huis. Ook de volgende dag was voor hen de ellende nog niet voorbij. De hele straat werd afgesloten om rechercheurs, forensische experts en de dienst Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO) de ruimte te geven onderzoek te doen. Toen zou uiteindelijk geconcludeerd zijn dat de vaten grondstoffen bevatte om drugs te produceren.

Twijfel
De rechters gaven de beiden verdachten gisteren het voordeel van de twijfel. Zij mogen de inhoudelijke behandeling van het proces verder in vrijheid afwachten. Dat is op zijn vroegst volgend jaar. Vandaag komen ze vrij. Die vrijlating, al is het misschien maar voorlopig, is wel tegen de zin van de aanklager. Hij denkt dat ondanks de mogelijke aanwezigheid van de mysterieuze Niels de twee wel degelijk achter het laboratorium zitten. Zij waren de enige twee met een sleutel van het appartement. Bovendien, precies in de periode dat een omwonende een man met vaten zagen sjouwen, was de telefoon van T. volgens zendmastgegevens vaak in de buurt.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag