Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP XTRA

Twintig organisaties dienen gezamenlijke klacht in over Haagse politieleiding

Twintig maatschappelijke organisaties en migrantengroeperingen hebben vandaag gezamenlijk een klacht ingediend bij Erik Akerboom, korpschef van de nationale politie, over de leiding van politie-eenheid Den Haag.

De aanklacht is ingediend onder aanvoering van Controle Alt Delete, een organisatie die streeft ‘naar een politie voor en van iedereen’ en die zich inzet tegen etnisch profileren. Volgens de organisaties wordt er bij de Haagse politieleiding al jarenlang niet opgetreden tegen ‘structurele misstanden binnen en door de politie Den Haag’.

Volgens Controle Alt Delete zijn er al sinds 2013 aanhoudende klachten over de politie. De organisatie verwijst onder meer naar Fatima Aboulouafa, de Leidse politiechef die op non-actief werd gesteld, nadat zij aangaf zich vaak onveilig te hebben gevoeld door discriminatie en machtsmisbruik binnen de politie. Zij keert niet meer terug bij het team Leiden en de eenheid Den Haag.

Hollands Spoor

De organisaties wijzen verder op een aantal gebeurtenissen met dodelijke afloop zoals de arrestatie van de Arubaan Mitch Henriquez en het neerschieten van een ongewapende 17-jarige jongen op station Hollands Spoor in 2012.

Quote

Agenten die misstanden aankaarten worden nu uit hun functie ontheven

Abdoelhafiezkhan

,,We hopen dat er van onze klacht een krachtig signaal uitgaat’’, stelt woordvoerder Dionne Abdoelhafiezkhan in een bericht op de website van Controle Alt Delete. ,,Agenten die misstanden aankaarten worden nu uit hun functie ontheven. De korpschef moet een kant kiezen - aan de zijlijn blijven staan is geen optie meer.”

De klacht is onder meer getekend door Controle Alt Delete, CIDM (Centrum voor Informatie en Documentatie Marokko) en Comité 21 maart.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag