Volledig scherm
Stef Bos is een van de artiesten op het UIT Festival, zondag. Foto Michiel Crijns © kosteloos

Uit Festival en Embassy Festival vloeien in elkaar over

Nu het Haags Uit Festival en het Embassy Festival dezelfde organisator kennen, gaan beide naadloos in elkaar over. En ze zijn ook omvangrijker dan ooit tevoren.

Het Haags Uit Festival hoort al net zo bij het nieuwe culturele seizoen als Parkpop bij de start van de zomer. Culturele instellingen presenteren hun programma voor de komende maanden, niet alleen met folders en aanbiedingen op de informatiemarkt aan het Lange Voorhout, maar ook met proeverijen van voorstellingen en concerten. Komend weekeinde staat de 45ste editie op het programma.

Een aantal veranderingen zal de bezoeker nauwelijks opvallen. Zo heet het festijn nu officieel UIT Festival Den Haag en heeft het een ander logo gekregen. Nieuw is dat de organisatie in handen is van het evenementenbureau PROOOST. Waar dat kantoor al eerder de Haagse KoninginneNach nieuw leven inblies met The Life I Live zwaait het nu ook de scepter over de jaarlijkse start van het cultureel seizoen, dat voorheen eveneens in handen was van het inmiddels failliete evenementenbureau Doen. En omdat de mannen van PROOOST ook al achter het Embassy Festival zitten, dat sinds 2013 in hetzelfde weekeinde aan het Lange Voorhout wordt gehouden, kunnen ze nu een totaalfeest aanbieden waarbij beide festivals gebruik maken van elkaars infrastructuur.

Plukken

,,Toen wij met The Life I Live begonnen, hadden we al ideeën voor een breed aanbod waar de stad het hele jaar door de vruchten van kan plukken'', zegt Arthur Pronk van PROOOST. ,,The Life I Live is bijvoorbeeld uitgebreid tot een tweedaags evenement. Op Koningsdag hebben we één podium gereserveerd voor artiesten die een link hebben met het Embassy Festival. Met dit soort kruisbestuivingen kunnen de verschillende evenementen elkaar versterken.''

Arthur Pronk en zijn zakelijk partner Rick van Oosterhout - hun achternamen verweven ze tot PROOOST - organiseerden in 2012 in het eerste weekeinde van september een Europese editie van The Life I Live. Het initiatief diende destijds Den Haag op de kaart te zetten als kandidaat voor culturele hoofdstad van Europa 2018. Die eer is naar Leeuwarden gegaan, maar het idee heeft wel tot een nieuwe traditie geleid.

,,Aan de Europese Life I Live deden ambassades mee uit Europese landen en dat evenement viel goed in de smaak. Toen kregen we van ambassades van andere landen de vraag of ze ook konden aansluiten en hebben we er een wereldomvattend festival van gemaakt. In de loop der jaren zijn steeds meer landen gaan meedoen. Nu hebben we een kleine 50 deelnemers.''

Veelomvattend

De lijst is veelomvattend. Een tocht langs 61 kraampjes met eten, drinken en landeninformatie voert van Macedonië naar Tunesië. Of het nu gaat om Haïti, Jemen, Oekraïne, Rusland, Amerika, Israël of Palestina, onder de bomen van het Lange Voorhout vervagen alle grenzen en politieke conflicten. Het festival begint vanavond, maar het zwaartepunt van de activiteiten ligt op de zaterdag. Er is een podium voor klassieke muziek waar muzikanten uit heel de wereld optreden. Er is een zogeheten contemporary stage, waar een internationaal palet aan hedendaagse popmuziek wordt gepresenteerd en er zijn podia voor kinderen, workshops en miniconcerten.

Quote

Kruisbe­stui­vin­gen zorgen ervoor dat evenemen­ten elkaar kunnen versterken

Arthur Pronk

Intussen is dan ook het UIT Festival al van start gegaan. Die begint ook vrijdagavond al met een open huis in de Cultuurankers, de buurttheaters die zich in acht Haagse stadsdelen bevinden. Daar treden die avond onder anderen Tim Akkerman, Denise Jannah en De Règâhs (Theater Dakota) en Lilian Vieira (Diamant Theater) op.

Het UIT Festival barst zaterdagavond los op buitenpodium zuid en in theaters als Diligentia, Korzo en het Lucent Danstheater. 's Avonds laat gaat het feestje door met een afterparty in de Koninklijke Schouwburg, die tot 04.00 uur duurt. Bijzonder is dat de dj's daar in de zaal draaien en het publiek op het toneel danst. ,,Een omgekeerde belevenis'', zegt Koen Herfst van de organisatie. ,,Met de afterparty hopen we ook meer jongeren naar het UIT Festival te krijgen, want die doelgroep is tot nog toe ondervertegenwoordigd.''

Het festival zelf op zondag duurt van 12.00 tot 18.00 uur met optredens van Stef Bos, het Residentie Orkest, Woezel & Pip, NT Jong, Haags Matrozenkoor, cabaret van Jasper van Kuijk en Niet Schieten en nog vele anderen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (64%)
  • Nee (25%)
  • Geen mening (11%)
7275 stemmen