Uit pure nood onder een dekentje

Huurders aan de Stieltjesstraat zijn zo bang voor torenhoge naheffingen, dat ze haast niet meer durven te stoken.

De 79-jarige Albert Roelofs is er gewoon woest om. Wild beent hij naar het balkon. Dáár, wijst hij, naar één van de twee radiatoren, die zijn tweekamer-appartementje telt. In een boze bui schroefde hij het ding los en verbande het naar buiten. Hij poseert ernaast als een overwinnaar: Het is uit met de torenhoge energierekeningen. ,,Zie je die twee gaatjes, daar zat de warmtemeter.'' Waar het ding gebleven is? Schalks: ,,Drie keer raden.'' In de vuilnisbak dus.

De kwieke zeventiger is één brok opwinding. Al 21 jaar woont hij op de achtste verdieping van deze flat met uitzicht op de Laakhaven. De flat, onderdeel van een groter complex aan de Stieltjesstraat, telt 64 appartementen en wordt verwarmd via blokverwarming. Die wordt verrekend met de huur. Het maandbedrag dat hij vooruit betaalde, kwam altijd uit. Tot 2014, het jaar dat er warmtemeters worden geïnstalleerd op de radiatoren. Die meten de verbruikte warmte en geven die door aan de energieleverancier. Vanaf dat moment wordt hij geconfronteerd met enorme naheffingen. ,,Vorig jaar kreeg ik een rekening van 1080 euro. Iemand hierboven moest 1600 euro bijbetalen. Dat kan nooit. Voorheen kwam ik altijd uit met het voorschot van 633 euro per jaar.''

Er lijkt iets mysterieus aan de hand in het Staedion-complex aan de Stieltjesstraat. De verzameling flats bestaat uit verschillende hogere en lagere gebouwen en telt honderden appartementen, die allemaal zijn aangesloten op blokverwarming; ze delen dus één grote ketel.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag