Volledig scherm
Uitreiking van donatie van PostcodeLoterij aan Bellingcat. © Postcode Loterij

Uitbreiding Bellingcat begint in Den Haag

Het journalistieke onderzoekplatform Bellingcat heeft ambitieuze uitbreidingsplannen. Als het aan oprichter Eliot Higgins ligt, wordt het nieuwe kantoor in Den Haag de eerste van vele Nederlandse vestigingen.

Bellingcat kreeg maandag 500.000 euro van de Nationale PostcodeLoterij voor het opzetten van een kantoor en trainingscentrum in Den Haag. Het geld was onderdeel van een grotere buidel van de loterij, bestemd voor bijzondere journalistieke projecten. Dat is waarom het journalistieke platform in aanmerking kwam: Bellingcat is gebouwd op onderzoek in samenwerking met vrijwilligers op sociale media en andere bronnen waar iedereen bij kan. Dat blijkt tot nu toe een methode die zijn vruchten afwerpt. Zo kwam Bellingcat met grote onthullingen rondom de MH17-ramp en de vergiftiging van de Russische ex-spion Sergej Skripal.

Het platform richt zich nu op Nederland en hoopt hier een groot netwerk van vrijwilligers op te bouwen dat zich richt op lokale kwesties. Die vrijwilligers zullen worden opgeleid in het nieuwe Haagse trainingscentrum. Volgens grondlegger Eliot Higgins, zelf onderzoeksjournalist, een logische stap. ,,Een heleboel organisaties uit Nederland hebben interesse getoond in een samenwerking met ons”, zegt hij tegen deze krant. ,,Door dit project kunnen we met hen aan de slag met hopelijk interessante onderzoeken.” 

Den Haag boven Amsterdam

De keuze voor Den Haag als startpunt en bijvoorbeeld niet Amsterdam was bewust. ,,De focus van veel van ons huidige werk ligt op rechtvaardigheid en verantwoording van onder meer overheidspartijen. Den Haag is een centrum van activiteiten rondom die thema's, dus we vonden het voor de hand liggen om hier te beginnen.”

Een exacte locatie van het trainingscentrum is nog niet bekend, maar Bellingcat wil het tegen het begin van de zomer openen. Trainers zullen vijf dagen per week workshops geven, die geopend zijn voor een groot publiek. ,,Van ROC-studenten tot ervaren journalisten”, aldus Higgins.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag