Volledig scherm
© Screenshot

Uitgezette haatimam ook in Nederland overal geweigerd

Haatimam El Alami Amaouch vindt alleen dichte deuren. Na de uitzetting door België is hij ook niet meer welkom bij zijn 'oude' moskee, de salafistische As-Soennah moskee in Den Haag.

Het is de tweede keer sinds 2014 dat het bestuur een haatimam de deur weigert. In dat jaar werd de haatprediker Fawaz Jneid geweerd. Beide imams zouden hun krachten willen bundelen voor de stichting van een eigen moskee. Waar Amaouch nu verblijft, is onduidelijk.

De Marokkaan Amaouch, die door een huwelijk met een Nederlandse tevens Nederlands staatsburger is, werd vorige week België uitgezet. De regering in Brussel noemt hem 'een gevaar voor de samenleving' en 'gif voor moslimjongeren omdat hij terrorisme verheerlijkt'.

'Jihad-broeinest'
Amaouch leefde tien jaar lang in Verviers. De stad met ruim 55.000 inwoners in de provincie Luik staat te boek als 'een broeinest van de jihad'. De haatimam was er zeer actief in extremistische kringen. Hij zou ten minste drie jongeren er mede toe hebben aangezet om naar Syrië te gaan. In Verviers werd vorig jaar een terreurcel opgerold. Leden van die cel hebben tot 16 jaar gevangenisstraf gekregen.

Deze zomer zorgde een zoon van de haatimam voor grote opwinding in België. In een video op YouTube, opgenomen in de straten van Verviers, roept hij iedereen op 'alle christenen en afvalligen' te doden. Amaouch jr. sprak later van een 'foutje'. Hij zou alleen sji'ieten, onder wie de alawieten van het Syrische regime, hebben bedoeld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag