In de Theresiakerk en in de parochiewoning van de kerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag ontdekte de Haagse Pandbrigade 44 slaapplekken voor arbeidsmigranten.
Volledig scherm
In de Theresiakerk en in de parochiewoning van de kerk aan de Apeldoornselaan in Den Haag ontdekte de Haagse Pandbrigade 44 slaapplekken voor arbeidsmigranten. © gemeente Den Haag

Uitkomst Kamervragen: Overvolle Theresiakerk aan een ramp ontsnapt

De tientallen arbeidsmigranten die onder erbarmelijke omstandigheden verbleven in de Theresiakerk aan de Apeldoornselaan, mogen van geluk spreken dat ze niets is overkomen. Dat blijkt uit antwoorden op Kamervragen die de SP aan minister Koolmees (Sociale Zaken) stelde.

Zo waren er al sporen van brand te zien toen de Pandbrigade drie weken geleden het pand ontruimde. De kerk en het parochiegebouw waren antikraak aan twee mensen verhuurd, maar er bleken 48 mensen te slapen.

Zij hielden zich warm met elektrische kacheltjes, iets waar de verouderde elektra totaal niet op bestand was. Naar nu blijkt, woonden er ook twee kinderen in het complex. Na de ontruiming kwam iedereen op straat, de gemeente Den Haag heeft totaal geen zicht op waar deze mensen onderdak hebben gevonden. Lang woonden ze er niet, lijkt het, uit het onderzoek blijkt dat na de jaarwisseling de grote intocht van de arbeidsmigranten in de kerk kwam.

Zij werken via uitzendbureaus in onder meer het Westland, maar deze bureaus hebben waarschijnlijk niet de hand gehad in het aanbieden van deze illegale woonruimte.

 1. Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bedden’
  PREMIUM

  Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bed­den’

  Met een even onverwacht als opvallend statement mengt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zich in de discussie over de sluiting van het Bronovoziekenhuis. Nu alleen al een kleine 200 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, afkomstig uit de hofstad en omliggende gemeenten, vindt Remkes het géén goed idee om de intensive care van het ziekenhuis in Benoordenhout te heropenen.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag