Volledig scherm
PREMIUM
Puinduinen, Kijkduin © Thierry Schut

Ultieme vrijheid op de top

Van bovenAls klein jongetje stormde Kees Koppens (66) wekelijks naar de hoogste top van de puinduinen. Nu kijkt de Hagenees er op uit vanuit zijn flat en komt hij er dagelijks.

Volledig scherm
Kees Koppens: ,,Ik stond het liefst in mijn eentje op de top.''

Dit is duidelijk uw plek.
,,Ja. Mijn oproep aan Van Boven kwam recht uit het hart. Ik ben in 1952 geboren in de Schilderswijk. We speelden op straat met een bal en hadden niet veel, maar op zaterdag ging ik met mijn vader op de fiets naar Kijkduin. Terwijl hij voetbalde bij Bizon, ging ik met andere jochies - van vaders die speelden - de puinduinen in.”

Goede herinneringen?
,,Ja, bij de Leyweg hield het toen al op met de bebouwing. De groenteschuiten voeren nog. Na de Tramstraat, het Arnold Spoelplein en de Pisuissestraat kwamen we bij de puinduinen. Op de top - uitkijkend over zee tot aan Hoek van Holland - voelde ik als jongetje van acht al: dit is de ultieme vrijheid.”

Kwam dat doordat u in de stad woonde?
,,Dat speelde zeker mee. Groen zag ik bijna niet. Er was geen geld om naar de camping te gaan en natuur zag je alleen op schoolreis naar het Westbroekpark. Dat vond ik overigens niks. De puinduinen waren anders, daar mocht je niet komen. Ze waren afgezet met prikkeldraad.”

Dat had u zeker niet gezien?
,,Stoute jongens gaan toch. Ik stond het liefst in mijn eentje op de top, zonder die gastjes om me heen. Het klinkt cliché, maar die momenten gaven zoveel zuurstof. Ik denk dat die andere jongens de duinen ook prachtig vonden. Die heb ik lang niet gesproken. Ik hoop dat ze reageren op dit stuk.”

Stormt u op uw 66ste nog steeds naar de top?
,,Bijna elke dag. Als het mooi weer is, fiets ik van de puinduinen naar de Waterweg of loop ik naar de Zandmotor - en kijk ik of ik ze vanaf daar kan zien. Ik heb altijd gezegd dat ik dicht bij de puinduinen wil wonen. Het is me gelukt. Vanuit mijn flat kijk ik zo over alles heen, helemaal tot aan Hoek van Holland.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag