Volledig scherm
Zusjes Tala (2), Berivan (5), Sharifa (3) en Hain (7). © Politie.nl/AD

Vader ontvoert vier dochtertjes, politie vermoedt dat hij ze meenam naar Syrië

UPDATEVier zusjes uit Den Haag zijn een maand geleden ontvoerd door hun vader. De politie vermoedt dat ze zijn meegenomen naar Syrië. 

Mostafa uit Den Haag nam zijn vier kinderen Hain (7), Berivan (5), Sharifa (3) en Tala Ahmad (2) een maand geleden mee. Hij haalde eerst zijn twee oudste dochters met een smoes van school en pikte vervolgens de andere twee op. Daarna is hij met de noorderzon vertrokken.

Op het moment dat de moeder van de kinderen erachter kwam alarmeerde zij direct de politie. De meisjes werden diezelfde dag nog als vermist opgegeven, maar de politie heeft gewacht met het bekendmaken. ,,Dit doen wij omdat de privacy van jonge kinderen heel belangrijk is. We maken een voortdurende afweging tussen urgentie en privacy. Bij jonge kinderen is dat een kwetsbare zaak. Uiteraard hebben wij wel direct het opsporingsproces in gang gezet.” Toch heeft de politie vandaag besloten met foto’s van de kinderen naar buiten te treden. Hiermee wordt er internationaal gezocht naar de kinderen en hun vader.

Onderzoek

Inmiddels staat de politie in contact met de vader van de kinderen en zijn er concrete aanwijzingen dat zij in Syrië verblijven. ,,We spreken met hem via de telefoon”, zegt de woordvoerder van de politie. ,,Het is in kader van het onderzoek ook belangrijk dat wij op deze manier met hem in contact blijven. Dit onder meer omdat samenwerking met de autoriteiten is Syrië logischerwijs moeilijker is dan met landen waar we wel vaste lijnen mee hebben.”

Hoe het met het welzijn van de kinderen gesteld is, kan de woordvoerder niet zeggen. Ook niet hoe het proces zal verlopen als de man getraceerd is. ,,Het onderzoek wordt bemoeilijkt doordat er geen directe banden zijn met Syrië.” Over een eventueel uitleveringsproces kan de politie geen uitspraken doen. ,,Dat zal op dat moment moeten blijken.” Wat de woordvoerder wel kan zeggen is dat het om een strafrechtelijke zaak gaat. ,,Er is aangifte gedaan voor onttrekking aan het ouderlijk gezag.”

De politie vraagt mensen die meer over de vermissing weten zich te melden.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag