Volledig scherm
Archieffoto: de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen met op de achtergrond politiechef Paul van Musscher. © anp

Van Aartsen: geen stopformulieren bij politie

Burgemeester Jozias van Aartsen blijft erbij: invoering van stopformulieren bij de Haagse politie helpt niet om discriminatie door agenten tegen te gaan. En als het kabinet al besluit tot een pilot, dan moet die in alle tien de politieregio's ingevoerd worden, zodat er een objectief beeld ontstaat.

Op stopformulieren schrijven agenten wat de etniciteit is van wie ze aanhouden. Van Aartsen was ondanks de massieve wens van de politiek donderdagavond in een commissiedebat niet te vermurwen. Er lopen al tal van acties in de Schilderswijk en Transvaal om het wederzijdse wantrouwen tussen politieagenten en wijkbewoners weg te nemen. Invoering van een stopformulier levert alleen maar extra rompslomp op en voegt niets toe aan alle lopende initiatieven, zo menen de burgemeester en de politiechef.

,,Ik doe een dringend beroep op u om hier met nuance mee om te gaan'', zei Van Aartsen in het debat. Een meerderheid van de Haagse raad wil wel een proef, om het bewustzijn over discriminatie te vergroten. Op verzoek van de Tweede Kamer gaat het kabinet onderzoeken of stopformulieren een effectief instrument zijn bij het tegengaan van etnisch profileren. Als dat onderzoek uiteindelijk toch leidt tot een proef, dan moet die pilot volgens Van Aartsen in alle politieregio's ingevoerd worden. ,,Dan ben je objectief en analytisch bezig.''

Etnisch profileren

Volledig scherm
© anp

Rechtse partijen reageerden donderdag gepikeerd op de wens van de linkse meerderheid. ,,U speelt hoog spel'', foeterde VVD-raadslid Ingrid Michon op GroenLinks-raadslid Arjen Kapteijns. ,,U voedt het ongenoegen met statements zonder feiten.'' D66-raadslid Hanneke van der Werf verdedigde het pleidooi voor stopformulieren: ,,Als de politie zorgt voor objectieve gegevens kunnen we ons ergens op baseren.'' Waarschijnlijk dienen de partijen een motie hierover in bij de volgende raadsvergadering.    

De discussie over etnisch profileren sleept in Den Haag al jaren voort. Klachten over discriminatie door de politie zijn onderzocht. De conclusie: discriminatie komt wel voor, maar niet structureel. Fracties zetten, tot ergernis van Van Aartsen en rechtse partijen, wel vraagtekens bij de degelijkheid van dat onderzoek. ,,De politie doet zijn werk goed in overgrote meerderheid'', zei de burgemeester nogmaals in het debat.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag