Volledig scherm
PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch. © anp

'Van Aartsen steekt kop in zand over salafisten'

Burgemeester Jozias van Aartsen moet salafistische organisaties in zijn stad keihard veroordelen in plaats van ondersteunen. Daartoe roept PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch op, die deze orthodoxe vorm van de islam in Nederland het liefst wil verbieden.

Volledig scherm
Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. © archieffoto
Quote

Hun streven is een islamiti­sche staat, ze verwerpen onze democrati­sche rechts­staat

Ahmed Marcouch, Kamerlid

De Haagse burgemeester veroorzaakte vorige week ophef door op oudejaarsnacht salafistische moslims te laten patrouilleren in de Schilderswijk. Die stroming is in de ogen van de Tweede Kamer een kweekvijver van extremisten. Een meerderheid steunde onlangs een motie van Marcouch (PvdA) en Ockje Tellegen (VVD) om te onderzoeken of salafistische organisaties verboden kunnen worden.

De Haagse burgervader voelt daar echter niets voor, omdat dat zou indruisen tegen de vrijheid van meningsuiting. Hij werkt juist liever samen met salafistische organisaties. Zo mogen bezoekers van de salafistische As Soennah moskee niet alleen deelnemen aan een buurtpatrouille, maar krijgt de moskee ook tienduizenden euro's subsidie om taallessen te geven.

Hiermee geeft Van Aartsen een totaal verkeerd signaal af, zegt Marcouch. ,,Bezorgde moeders in de Schilderswijk zien hoe hun zoons worden geronseld voor de jihad door salafisten. Deze moeders snappen niet hoe een gemeente met deze mensen kan samenwerken.''

De burgemeester wijst erop dat het OM hard optreedt tegen geradicaliseerde moslims die de wet overtreden, maar dat de overheid geen meningen kan verbieden. Volgens Marcouch ziet Van Aartsen dat verkeerd. ,,Deze organisaties hebben geen mening, ze hebben een gevaarlijke ideologie. Het zijn professionele organisaties, die zwaar worden gefinancieerd door het Midden-Oosten. Hun streven is een islamitische staat, ze verwerpen onze democratische rechtsstaat. Het is dezelfde ideologie die de aanslagplegers in Parijs aanhingen.''

Van Aartsen steekt volgens hem zijn kop in het zand, met alle gevolgen van dien. ,,Niet voor niets zijn er zo veel jongeren uit Haaglanden vertrokken naar Syrië. Hij móet deze organisaties openlijk veroordelen en subsidies per direct stopzetten.'' Van Aartsen wilde gisteren niet reageren.

  1. Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwereld’: Foute politieman grotendeels vrijgesproken
    PREMIUM
    VIDEO & UPDATE

    Tot vijf jaar cel in zaak ‘Makelaars van de Onderwe­reld’: Foute politieman groten­deels vrijgespro­ken

    Vijf verdachten in de zaak rond de Haagse spookwoningen zijn veroordeeld tot celstraffen tot 5 jaar. Politieman Donovan A. werd grotendeels vrijgesproken van zijn betrokkenheid bij de spookwoningen in Ypenburg. A. was bestuurder bij een bedrijf dat in de vinexwijk de onderduikadressen voor criminelen regelde. Volgens de rechter wist hij maar weinig van wat er echt gebeurde.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag