Burgemeester van Aartsen tijdens de vergadering.
Volledig scherm
Burgemeester van Aartsen tijdens de vergadering. © anp

Van Aartsen verbiedt demonstraties Schilderswijk

UpdateBurgemeester Jozias van Aartsen staat de komende twee maanden geen demonstraties meer toe in de Haagse Schilderswijk. Dat zei hij tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad. Na twee maanden zal het verbod worden geëvalueerd.

Eerder was door raadslid Richard de Mos een verbod van zes maanden voorgesteld, maar dat vindt Van Aartsen te lang. De organisatie Pro Patria wilde in de buurt betogen op 20 september. Dat protest kan dus niet door de Schilderswijk gaan.

Eerdere demonstraties in de wijk liepen uit de hand. De burgemeester wil met zijn besluit 'de grote meerderheid niet in de steek laten. Zij zijn het slachtoffer. Dat wil ik ze niet nog eens aandoen. Het spijt mij dat ik dit besluit heb moeten nemen.'

Van Aartsen betoogde dat er jaarlijks 1500 demonstraties zijn in zijn stad, die alleen bij bedreiging van volksgezondheid, verkeer of openbare orde kunnen worden tegengehouden. Ook kunnen er beperkingen worden opgelegd. Die beperkingen werden na de eerste demonstratie ten faveure van IS (het voormalige ISIS) eind juli al aangescherpt. Bij die demonstratie werden antisemitische leuzen geroepen.

Demonstratie verstoord
'Over de demonstratie van afgelopen zondag was tevoren enige zorg. Wie zich verdiept in de antecedenten van de organisatoren en hun aanhang, zal begrijpen waarom. Besloten werd de route aan te passen', legde Van Aartsen uit. Desondanks werd de demonstratie van de organisatie Pro Patria verstoord, toen een groep tegendemonstranten met stenen en vuurwerk gooide.

Pro Patria wilde op 20 september een 'mars van de vrijheid' houden in de probleemwijk. Dat lijkt nu niet mogelijk, hoezeer dat Van Aartsen naar eigen zeggen ook spijt. 'De vrijheid van meningsuiting en in het verlengde daarvan de vrijheid van demonstratie vormen het sluitstuk van een proces van 200 jaar waarin onze democratische samenleving vorm heeft gekregen. Ik zie het als mijn taak om, tot mijn laatste snik, het ideaal van die samenleving te verdedigen tegen de ideologische pyromanen die haar in gevaar brengen', zei Van Aartsen.

Afgelopen zondag werd een demonstratie van de organisatie Pro Patria verstoord, toen een groep tegendemonstranten met stenen en vuurwerk gooide.

De Mos: nogal vrijblijvend
Dat er voorlopig niet mag worden gedemonstreerd in de Haagse Schilderswijk is 'nogal vrijblijvend' en 'erg nikszeggend'. Dat zegt raadslid Richard de Mos, in een eerste reactie op de aankondiging van Van Aartsen.

Hij zal een motie indienen waarin een periode wordt genoemd, namelijk zes maanden. 'Die tijd is nodig om de wijk tot rust de laten komen, de buurt moet worden ontlast. Nu demonstreren is als de lont in het kruitvat', aldus De Mos.

Burgemeester Van Aartsen maakte de demonstratiestop bekend in een spoeddebat, dat door De Mos was aangevraagd. In de afgelopen weken zijn drie demonstraties in de Schilderswijk onrustig verlopen. Bij twee betogingen van radicale moslims werden antisemitische leuzen geroepen en waren vlaggen van de extremistische Islamitische Staat te zien. Afgelopen zondag waren er ongeregeldheden bij een demonstratie tegen de radicale islam, die door de Schilderswijk liep.

'Demonstratierecht niet voor IS'
'Demonstreren moet in goede harmonie kunnen, dat is gewoon een recht', zegt De Mos, 'Behalve voor de IS. Dat is een terreurgroep, betogingen daarvoor moet je gewoon helemaal verbieden.'

Fractievoorzitter Léon de Jong van de PVV (6 zetels) sprak van 'een laffe beslissing'. Volgens hem 'buigt de burgemeester voor IS-tuig, de islam en de jihad. De Schilderswijk is hun kalifaat. Met geweld dreigen helpt en dat is schandalig. De Schilderswijk is zojuist weggegeven.' De PVV eiste eerder al het opstappen van Van Aartsen en had ook om het spoeddebat gevraagd.

Inspraakronde
In de bomvolle Haagse raadszaal begon de vergadering van de Haagse gemeenteraad met een inspraakronde van Haagse burgers en dan vooral bewoners van de Schilderswijk. Vrijwel allemaal riepen ze de gemeenteraad en Burgemeester van Aartsen op om demonstraties in de Schilderswijk voorlopig te verbieden. Van Aartsen ging in zijn antwoord hierop in en sprak een verbod uit op demonstraties in de Schilderswijk.

Een aantal bewoners/organisaties hadden verklaringen opgesteld die ondertekend zijn door tientallen andere organisaties en bewoners.

Daarbij vielen kreten als: 'Laat de ook Schilderswijk een wijk van recht en vrede zijn' (knipoog naar de slogan van den haag: stad van recht en vrede) en 'de wijk wordt misbruikt'.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag