Volledig scherm
Bij de betoging afgelopen zondag kon de politie net voorkomen dat betogers slaags raakten in de Schilderswijk © anp

Van Aartsen verbiedt nieuwe demonstratie Schilderswijk

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen gaat een nieuwe protestmars door de Schilderswijk verbieden. Betogers willen volgende maand in de wijk demonstreren tegen moslimextremisme, maar de kans op rellen is te groot, vindt Van Aartsen. Dat melden bronnen in het Haagse stadhuis.

Volledig scherm
Jozias van Aartsen, burgemeester van Den Haag. © ANP
Volledig scherm
Geert Wilders (midden). © REUTERS

Volgens hen zal Van Aartsen de betogers niet toestaan door de woonwijk te lopen. Van Aartsen maakt zijn besluit naar alle waarschijnlijkheid vanavond bekend tijdens een spoeddebat met de gemeenteraad over recente betogingen in de stad.

In juli betuigden demonstranten tot tweemaal toe openlijk steun aan de radicaalislamitische IS. Tijdens een protest tégen IS afgelopen zondag kon de politie ternauwernood voorkomen dat demonstranten slaags raakten met IS-sympathisanten en jongeren uit de Schilderswijk.

'Nederlands grondgebied'
De demonstratie werd afgebroken en de organisatie kondigde een nieuwe mars aan, op 20 september. PVV-leider Geert Wilders riep gisteren mensen op om aan de betoging deel te nemen. Hij hoopt op duizenden mensen die de Schilderswijk 'laten zien dat het om Nederlands grondgebied gaat'. Jongeren uit de wijk laten weten de protestmars opnieuw tegen te houden, desnoods met geweld.

De ongeregeldheden, de verwachte opkomst en de dreiging van een gewelddadige botsing tussen betogers en jongeren uit de wijk zijn voor Van Aartsen redenen de mars door de Schilderswijk te verbieden. De betogers moeten vermoedelijk uitwijken naar het Malieveld.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

Moet Prinsjesdag tijdens verbouwing van Binnenhof in Den Haag gevierd worden?

  • Ja (59%)
  • Nee (31%)
  • Geen mening (10%)
1038 stemmen