De gewraakte borden bij de demonstratie afgelopen zaterdag.
Volledig scherm
De gewraakte borden bij de demonstratie afgelopen zaterdag. © AD/Jos van Leeuwen.

Van Aartsen: 'Wél ingegrepen bij anti-Israël demonstratie'

De demonstratie tegen het militaire optreden van Israël in de Gazastrook mocht pas beginnen nadat betogers borden met hakenkruizen hadden opgeborgen. Dat zegt burgemeester Van Aartsen, die daarmee reageert op de kritiek dat hij te veel heeft toegestaan.

Burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen.
Volledig scherm
Burgemeester van Den Haag, Jozias van Aartsen. © ANP

Onder de vierduizend demonstranten die zaterdag vanaf het Spuiplein via het Vredespaleis naar het Centraal Station wandelden, waren mensen die borden droegen waarop de Israëlische vlag werd gelijkgesteld aan het hakenkruis. Ook brachten enkele demonstranten tijdens de vier uur durende betoging de Hitlergroet. Er werden geen aanhoudingen verricht.

Kamerleden buitelden de afgelopen dagen over elkaar heen om aan te geven dat de betoging in deze vorm nooit had mogen plaatsvinden. De PVV stelde Kamervragen over de anti-Israëlmanifestatie. Volgens de ChristenUnie had Van Aartsen hard moeten optreden tegen de 'bizarre combinatie van de Israëlische vlag en nazisymbolen'.

Politieoptreden
Het CDA sloot zich daar bij aan. 'Er was sprake van zwaar terroristische uitingen en nazivlaggen,' fulmineerde Kamerlid Madeleine van Toorenburg gisteren. 'De politie had direct moeten ingrijpen. Burgemeester Van Aartsen heeft daar niet goed bovenop gezeten, had de regie beter moeten pakken.' Van Toorenburg concludeerde dat 'deze lieden nu het idee hebben dat ze overal mee wegkomen.'

Volgens Van Aartsen is er wel degelijk ingegrepen toen in de mensenmassa borden met swastika's opdoken. De groep stond toen nog op het Spuiplein.

Goede banen
In een verklaring zegt de burgemeester: 'De politie heeft de organisatoren aangegeven dat de demonstratie pas mocht beginnen als deze borden waren weggehaald. Nadat dat gebeurd was, liepen de betogers in een demonstratieve optocht door de stad die door de politie in goede banen is geleid'.

Federatief Joods Nederland (FJN) heeft zich ernstig gestoord aan de gang van zaken afgelopen weekend. De organisatie maakte bekend aangifte te wilen doen tegen de organisatoren en deelnemers. Als die klacht daadwerkelijk binnenkomt, zal het OM onderzoeken of er sprake is van strafbare feiten. De FJN wil ook een gesprek met Van Aartsen omdat hij 'heeft nagelaten op te treden tegen het haatzaaien en oproepen tot geweld'.

Onacceptabel
'Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en dient in ons land gekoesterd te worden,' zegt een woordvoerder van FJN. 'Maar burgemeesters hebben de dure plicht de rechten van alle inwoners van hun stad te beschermen. Het is onacceptabel dat een burgemeester toelaat dat dergelijk gedrag wordt vertoond.'

Aan de manifestatie deden onder meer het Nederlands Palestina Komitee en de Palestijnse Gemeenschap in Nederland mee.



In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag