Volledig scherm
De Haagse raad tijdens een eerder spoeddebat, afgelopen zomer, over de demonstraties in de Schilderswijk. © archieffoto ANP

Van Aartsen woedend over cynisme in raad

'U gaat mij dat niet aanwrijven!' beet burgemeester Van Aartsen gisteren raadslid Hasan Kucuk van de Islam Democraten toe, die felle kritiek uitte op de plannen van b en w voor de aanpak van radicalisering en jihadisme in Den Haag.

Volledig scherm
Hasan Kucuk van Islam Democraten. © AD/ archief

Op zichzelf hoefde Jozias van Aartsen niet ontevreden te zijn, want in een langdurige vergadering van de raadscommissie voor bestuur bleek dat de overgrote meerderheid van de gemeenteraad de campagne tegen jihadisme steunt.

Maar de burgemeester stoorde zich dermate aan de betogen van de radicale partijen Islam Democraten, Partij van de Eenheid en PVV, dat hij uitriep: ,,Al dat cynisme raakt mij.'' Kucuk kreeg de wind van voren toen hij een onderdeel van de campagne - verplichte screening van teruggekeerde en tegengehouden jihadisten - vergeleek met de Amerikaanse terroristengevangenis Guantanamo Bay. ,,U gaat mij dat niet aanwrijven. Dat moet u niet doen,'' aldus een woedende burgemeester.

Weerzin
Kucuk had eerder al de weerzin van veel aanwezigen gewekt door een tirade af te steken tegen de 'moordende boevenstaat Israël'. Het  Haagse jihadisme-beleid noemde hij   'hypocriet en naïef' en gericht op het 'criminaliseren van alle moslims'.

Quote

Jihadisten moet je laten gaan en dan hun Nederlan­der­schap afpakken.

PVV-fractievoorzitter Léon de Jong

Van Aartsen gaf aan dat dat nu juist niet de bedoeling is. ,,Het gaat om een kleine groep mensen.'' Maar de burgemeester zei zich ook te realiseren dat er diepere oorzaken zijn zoals uitsluiting en discriminatie. ,,De Hagenaars met een niet-Westerse achtergrond moeten een volwaardige plaats hebben in onze samenleving.''

Syrië-gangers
De Haagse aanpak richt zich naar die van het rijk. Zo wordt onder meer gestreefd naar het tegenhouden van Syrië-gangers, controleren van terugkeerders, het signaleren en aanpakken van radicalisering en het verbeteren van onderwijs over democratische waarden.

De PVV wees de plannen af. Woordvoerder Léon de Jong: ,,Je moet eerst duidelijk maken dat de islam het probleem is. Jihadisten moet je laten gaan en dan hun Nederlanderschap afpakken.''
Dat laatste is juridisch onmogelijk behalve als iemand twee nationaliteiten heeft, gaf Van Aartsen aan. 

Reageren? hc.lezers@ad.nl

Volledig scherm
Burgemeester Jozias van Aartsen in gesprek met twee agenten op het Binnenhof. © ANP

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag