Volledig scherm
PREMIUM
Gerard Fieret in 2007. © Jacques Zorgman

Van duiven en erotische vrouwen

Gerard FieretIn de laatste jaren voor zijn dood stond Gerard Fieret vooral bekend als duivenman. Terwijl hij in smerige kleding door de Haagse binnenstad zwierf, deden de foto's uit zijn vorige leven als kunstenaar duizenden euro's op internationale veilingen.

Volledig scherm
Fierets muze Els Doornebal. © J&M Zweerts/Gerard Fieret
Volledig scherm
Gerard Fieret zoals de meeste Hagenaars hem kennen: op zijn ronde door de stad met twee emmers vogelvoer voor de duiven aan zijn stuur. © Robert Goddyn

Een zonderling was hij. In Den Haag wordt Gerard Fieret vooral herinnerd als de duivenman, een in vodden geklede oude baas met een lange grijze baard die elke dag met twee emmers aan zijn fietsstuur een ronde door de stad deed langs 30 plekken om de duiven te voeren.

Wie nietsvermoedend aan een ijsje zat te likken op het terras van Florencia had geen idee dat achter de duivenman een kunstenaar schuilging wiens werk over heel de wereld ging. En gaat, want afgelopen jaar heeft het Victoria & Albert Museum in Londen nog voor veel geld zes foto's van zijn hand gekocht op een veiling in New York.

Boek
Het Fotomuseum Den Haag wijdt deze zomer een tentoonstelling aan de in 2009 overleden Gerard Fieret. Het museum heeft een groot deel van diens collectie in eigen bezit. De expositie was eerder in Frankrijk te zien. Tegelijk is een 600 pagina's tellend boek in zowel een Frans-Engelse als Nederlands-Engelse vertaling verschenen met een selectie uit de duizenden foto's die Fieret maakte in de periode van 1965 tot 1975.

Dat was ook de periode waarin de autodidact zich wijdde aan de fotografie. Ervoor hield hij zich vooral bezig met tekenen en schilderen, erna ging hij zich toeleggen op dichtkunst en het met viltstift versieren van bierviltjes. Tot hij in 1992 de Ouborg Prijs kreeg van de gemeente Den Haag. Het geld daarvan besteedde hij al niet meer aan kunst, maar aan duivenvoer.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag