Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral © Joost Hoving

Van Veronica Strandrace naar Red Bull Knock Out

COLUMN‘Je kent mij misschien niet meer’, zei de oude man toen hij mij aan mijn mouw trok terwijl ik het Kurhaus verliet, op een zomerse dag in 2012. ‘Jawel hoor, jij bent Bob de Jong’, zei ik.

De Veronica Strandrace was ooit een begrip in Nederland. Organisator Bob de Jong, zelf vijfvoudig rallykampioen, organiseerde de eerste editie in 1980. De motorraces op Scheveningen waren een doorslaand succes. Het spektakel trok bijvoorbeeld in 1983 150.000 bezoekers en de tv-uitzending werd bekeken door 2, 5 miljoen mensen. Toch eindigden de immens populaire strandraces, waarbij de wereldtop in actie kwam, in 1991. Het gemeentebestuur wilde er niet meer aan. Te veel lawaai, gedoe en overlast voor bewoners.

Het was een persoonlijk drama voor Bob de Jong, die ook bekend was als presentator van het Veronicaprogramma De Heilige Koe. ‘Ik doe nu heel wat anders’, vertelde Bob mij op die zwoele avond voor het Kurhaus. Hij oogde broos en ademde zwaar, herinner ik mij. ‘De Country & Western Experience. Line-dancing enzo. Maar ik vond die motoren toch leuker’.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag