VCL is klaar voor de toekomst

VideoDe bouw verliep geheel volgens schema en binnen het budget. Over twee weken verhuizen de leerlingen van het VCL naar nieuwbouw.

Maandag 10 december moet het gebeuren: dan verkassen de 780 leerlingen van het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum van hun tijdelijke locaties naar de nieuwbouw in het vertrouwde Van Stolkpark. Een dag later al zijn de eerste lessen.

Aan getreuzel heeft het VCL al tijdens het hele bouwproces een broertje dood gehad. In 2012 begonnen de eerste gesprekken met de gemeente Den Haag, in 2014-2015 is het pakket van eisen geformuleerd, een jaar later kon de aanbesteding beginnen en nu al is het project nagenoeg voltooid. Gisteren gaven rector Mathieu Arnouts en bouwbegeleider Line Kröse van adviesbureau HEVO een eerste rondleiding door het gebouw.

,,Bij de aanbesteding hebben we enige haast gemaakt'', zegt Line Kröse. ,,We zaten net op het dieptepunt van de bouwcrisis, dus konden voor een relatief lage prijs instappen. Als we toen langer hadden gewacht, dan zou het gebouw een stuk duurder zijn uitgevallen dan de 10,3 miljoen euro, die het nu inclusief btw heeft gekost.''

Volledig scherm
Enthousiasme in de aula, een multifunctionele ruimte die ook als theater kan dienen. © Frank Jansen

,,We hebben ook geluk gehad met onze buren'', vult Mathieu Arnouts aan. ,,Dit is een dure wijk met mondige bewoners. Er hoeft maar één iemand op de rem te gaan staan en je hebt zo een jaar vertraging. Er is goed overlegd met de buurt, we hebben nul bezwaren gekregen.‘’

Bij de nieuwbouw heeft de architect duidelijk gelet op de parkachtige omgeving. Op het terrein tussen de Van Stolkweg en Parkweg bevindt zich een hoogteverschil van drie meter. Door de school in het duin te bouwen en de nieuwbouw met een loopbrug te verbinden met de bestaande monumentale villa is het hoogteverschil geïntegreerd. De twee gymzalen bijvoorbeeld bevinden zich vanaf de Parkweg gezien 'ondergronds'.

Volledig scherm
© Frank Jansen

De school is er in vierkante meters niet op vooruit gegaan, maar de ruimten worden efficiënter benut. ,,Belangrijk is de oude sfeer overeind te houden'', zegt de rector. ,,Typerend aan het oude gebouw was dat je erin kon verdwalen. Ook in de nieuwe school kun je verdwalen. Maar het is een transparant gebouw met gangen die niet vernauwen, maar juist verbreden.‘’

Omdat de school een traditie heeft met theater en muziek, is de 'aula' een multifunctionele ruimte die als volwaardig theater kan dienen. Uit eigen zak heeft de school daarvoor extra voorzieningen aangebracht zoals geluidswerende deuren. Dat geld kwam er ook voor zonnepanelen op het dak, waarmee het VCL voldoet aan de doelstelling van een bijna energieneutrale school. Kers op de taart wordt het driedimensionale mozaïek Pegagus van M.C. Escher dat de buitenkant van het oude schoolgebouw al sierde. Na grondige restauratie wordt dat medio januari herplaatst op de nieuwe buitengevel.

,,In oktober 2019 bestaan we 90 jaar'', zegt Arnouts. ,,De school is gebouwd op uitbreiding naar 850 leerlingen. Laat ze maar komen. We zijn klaar voor de toekomst!‘’

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag