Volledig scherm
Ter illustratie. © Frank Jansen

Veel animo om parkeren flink duurder te maken

Parkeren moet duurder worden, vindt een fors deel van de Haag-se politiek. Dat kan door de tarieven voor de eerste of tweede parkeervergunning te verhogen, maar dat kan ook door parkeren op straat duurder te maken.

Nee, de prijs van een parkeervergunning voor een tweede auto wordt dit jaar nog niet verdubbeld tot 420 euro, al zou een fors deel van de politiek dat dolgraag zien gebeuren. Sinds in 2015 het tarief juist terugging naar 210 euro, zijn er in de stad 5.000 ‘tweede auto’s’ bijgekomen. En dat vindt zo’n beetje de helft van de gemeenteraad onacceptabel. Niet in de laatste plaats, omdat uit de laatste evaulatie blijkt dat zeker zevenhonderd van deze Hagenaars de tweede auto hebben gekocht juist vanwége de goedkopere vergunning.

Maar wethouder Tom de Bruijn (D66, verkeer) gaat niet mee in de wens van zijn eigen partij en van HSP, PvdA en GroenLinks om de tariefsverlaging terug te draaien. Persoonlijk zou hij dat wel willen, maar de coalitieafspraken uit 2014 laten dat niet toe, zo erkende de wethouder gisteren tijdens een parkeerdebat in de Haagse raadzaal.

Dat wordt een discussiepunt voor de partijen die na de raadsverkiezingen van maart volgend jaar gaan onderhandelen over een nieuw stadsbestuur. En dat geldt voor wel meer voorstellen die parkeren in Den Haag duurder kunnen maken.

Garage

Den Haag groeit hard en kan in de toekomst al die auto’s niet meer faciliteren. En dus moet er ontmoedigd worden, vinden veel raadsfracties. De Haagse Stadspartij wil parkeren op straat duurder maken, zodat het aantrekkelijker wordt om je auto in een parkeergarage te zetten. Ook D66 is daar voorstander van.

GroenLinks wil ook de eerste parkeervergunning fors duurder maken: van 36 naar 120 euro. Het tienstappenplan voor parkeerbeleid van deze partij kan op veel steun rekenen.

Maar niet van partijen als de PVV en Groep De Mos, die dat in aanloop naar de raadsverkiezingen graag benadrukken. ,,Er valt wat te kiezen op 21 maart 2018! GroenLinks, PvdA, HSP en Partij voor de Dieren pleiten zojuist voor (flink duurder) betaald parkeren in Den Haag’’, twitterde Groep De Mos-raadslid Arjen Dubbelaar nog tijdens het debat.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag