Volledig scherm
Ruim vierhonderd mensen hebben tijdens Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag de leden van de Stijkelgroep herdacht. © Hans Hemmes

Veel jongeren herdenken Stijkelgroep tijdens Dodenherdenking

4 meiRuim vierhonderd mensen hebben gisteravond, tijdens Dodenherdenking, op begraafplaats Westduin in Den Haag de leden van de Stijkelgroep herdacht. Ondanks de kou, was de opkomst hoger dan vorig jaar. Onder de belangstellenden waren opvallend veel jongeren. 

De plechtigheid begon traditiegetrouw met een stille tocht naar de Ockenburghstraat. Bij het ereveld brandden fakkels en speelde een muziekkorps. Scoutinggroepen vormden een erehaag.

Volledig scherm
De echtgenote van een zoon van één van de verzetshelden en jonge bezoeker leggen een krans tijdens Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag. © Hans Hemmes

Na de twee minuten stilte werden kransen gelegd bij de gedenkmuur. Nabestaanden van de leden van de verzetsgroep plaatsten bloemen bij de afzonderlijke kruisen, laatste rustplaatsen van hun vader, grootvader of oom. Voor sommige familieleden was dit een aangrijpende gebeurtenis. 

In een lange stoet trokken de bezoekers naar de graven van geallieerde vliegeniers, aan de andere kant van het kerkhof. Ook daar was het stil ter nagedachtenis aan de militairen die vielen tijdens de oorlogsjaren. 

Op de begraafplaats ligt onder meer de vliegtuigbemanning van een Lancaster die neerstortte. Na de stilte werd eerst God save the queen en daarna het Wilhelmus gespeeld. Een filmploeg legde de herdenkingen vast voor een productie rondom de viering van 75 jaar bevrijding in 2020.

Op het Eregraf liggen sinds 1947 de stoffelijke overschotten van 32 verzetsmensen van de Stijkelgroep die in Berlijn zijn gefusilleerd. Er staat één kruis voor de verzetshelden van wie de lichamen nooit meer gevonden zijn.

Volledig scherm
Jongeren van de scouting houden twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking op begraafplaats Westduin in Den Haag. © Hans Hemmes

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag