Archiefbeeld ter illustratie
Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © anp

Veel kritische geluiden over renovatie Binnenhof

In de Tweede Kamer weten ze het ook allemaal zo net nog niet, met die verbouwing van het Binnenhof. De SGP, D66, de PVV en de SP bijvoorbeeld zijn bij lange na niet overstag voor het plan om het complex bijna zes jaar te sluiten om het op te knappen voor 475 miljoen euro.

Quote

Ik heb niet het gevoel dat ik in een bouwval rondloop

Woordvoerder SGP

Ronald van Raak van de SP vindt de twee varianten, verbouwen in dertien jaar en dan openblijven of in vijfenhalf jaar en dan sluiten, ,,te weinig om uit te kiezen''. Hij wil goedkopere en praktischere varianten zien, zegt hij. ,,We gaan het debat niet voeren op basis van deze informatie.'' 

Bouwval?
,,Ik heb niet het gevoel dat ik in een bouwval rondloop'', aldus een woordvoerder van de SGP. ,,Daarbij bestaat het nieuwe gedeelte pas 25 jaar, als nu zo'n dure opknapbeurt nodig is, zou de aannemer moeten worden aangeklaagd wegens wanprestatie'', schampert de zegsman. Verder gaat het allemaal geheid weer langer duren en duurder uitpakken, vrezen ze bij de SGP. Als de klus toch doorgaat, wil de SGP op het Binnenhof blijven zitten en dus kiezen voor de langdurige verbouwingsvariant van dertien jaar. 

D66-Kamerlid Wouter Koolmees vindt de 475 miljoen euro die de verbouwing van het Binnenhof moet gaan kosten ,,buiten alle proporties''. Koolmees: ,,Dat er gerenoveerd moet worden is duidelijk.'' Maar D66 vindt ook de sluiting ,,absurd''. Het ,,huis van de democratie moet openblijven'', zegt Koolmees. ,,Het huiswerk moet opnieuw, ik wil een goedkoper alternatief zien."

Quote

Desastreus voor ons, die verbouwing van het Binnenhof. Veel mensen blijven weg

Woordvoerster belangenvereniging Pleinkwartier

Gemeente
De gemeente Den Haag vindt renovatie van het Binnenhof moet zo kort mogelijk duren. Ook moet er weinig overlast zijn voor de bewoners van de stad, toeristen en ondernemers. Wethouder Boudewijn Revis (Binnenstad) wil dat de buitenkant van het Binnenhof er tijdens de renovatie aantrekkelijk uitziet. ,,Het moet geen fort worden.'' 

Hij hoopt dat er tijdens de verbouwing rondleidingen mogelijk blijven en dat toeristen blijven komen. De gemeente wil tijdens de renovatie de gebieden rond het Binnenhof opknappen. Hij denkt dan aan nieuwe verlichting en herinrichting van het gebied. Het gaat dan met name om het Buitenhof en een deel van het Plein. 

Winkeliers
,,Desastreus voor ons, die verbouwing van het Binnenhof'', zei een woordvoerster van de belangenvereniging Pleinkwartier over de plannen. Volgens haar gaan de winkeliers, horeca en musea in de buurt van het Binnenhof het in hun portemonnee voelen als de renovatie begint. ,,Veel mensen blijven weg.'' Het Plein grens aan het Binnenhof. 

Volgens haar is over de verbouwing nog niet het laatste woord gezegd. ,,We beraden ons nog hoe we gaan reageren.'' Vooral het wegblijven van toeristen noemt ze een forse financiële aderlating. Een woordvoerder van de ondernemersvereniging Hofkwartier zei dat het mogelijk moet blijven om tijdens de verbouwing over het Binnenhof te lopen om foto's te maken. ,,Gaten in de schutting om te kijken hoe het met de renovatie gaat, vinden toeristen en Hagenaars ook leuk.'' Hij is voorstander van gefaseerde verbouwing omdat dan toeristen naar Den Haag blijven komen. ,,Misschien is het een idee om tijdens de verbouwing Paleis Noordeinde open te stellen voor het publiek.''

Volg AD Haagsche Courant ook op Facebook

  1. Coronahoester, zorgapplaus: Nederlandse taal ondergaat een pandemie aan nieuwe woorden
    PREMIUM

    Coronahoes­ter, zorgap­plaus: Nederland­se taal ondergaat een pandemie aan nieuwe woorden

    Theater De Vaillant in Den Haag houdt ‘torenconcerten’, de rechtbank legt celstraf op aan ‘coronahoesters’ en in de gemeente Westland vrezen handelaren voor een ‘sierteeltscenario’. Het zijn zomaar wat uitdrukkingen die woensdag in AD Haagsche Courant stonden. De coronacrisis zet het dagelijks leven op zijn kop, maar leidt óók tot een enorme verrijking van de Nederlandse taal.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag