Volledig scherm
Premier Rutte zet zijn fiets in de stalling voor het Maerlant-Lyceum aan de Johannes Bildersstraat.Hij opende in 2011 als oud-leerling het gerenoveerde schoolgebouw. © Guus Schoonewille

Veel leerlingen niet naar school van eerste keus

Tientallen achtstegroepers uit de Haagse regio hebben te horen gekregen dat zij niet zijn toegelaten tot de school van hun eerste keuze. Zeker tien scholen moesten loten wegens te veel aanmeldingen.

Wellant Westvliet, Maerlant-Lyceum, Dalton Den Haag, Maris (twee locaties), Christelijk Lyceum Zandvliet, Christelijk Lyceum De Populier, Montaigne Lyceum, 's Gravendreef Leidschenveen en de Vrije School hebben leerlingen moeten teleurstellen.

Dat blijkt uit een overzicht van BOVO Haaglanden. Deze organisatie helpt scholen uit Den Haag, Leidschendam-Voorburg en Rijswijk bij de overstap van achtstegroepers.

Vwo
Kinderen die zijn uitgeloot moeten zich nu elders aanmelden. Op de vmbo-afdelingen is er nog meer dan genoeg plek, maar voor vwo'ers is het een lastiger verhaal. Veel scholen hebben voor hen geen ruimte meer. Van de negentien met vwo-onderwijs zit bijna de helft vol.

Sommige vwo'ers komen in het slechtste geval dus op de school van hun derde of vierde keuze. Opvallend is dat er nog wel plekken zijn op de van oudsher populaire scholen. Zo kan Gymnasium Sorghvliet, waar prinses Amalia op zit, nog vijf leerlingen kwijt. Het Vrijzinnig-Christelijk Lyceum (VCL), waar haar vader vwo volgde, heeft op havo/vwo nog 35 plekken en twintig op het gymnasium.

Afgeschrikt
Volgens Peter Lamers van BOVO kan dit te maken hebben met de tijdelijke verhuizing van het VCL naar het Aloysiuspand. ,,Een verhuizing schrikt altijd een groep ouders af.'' Sommigen zijn mogelijk ook afgeschrikt door de komst van vluchtelingen naar dit pand. Daar was onlangs onrust over onder een groep ouders van huidige leerlingen.

Enkele scholen blijven vandaag open om uitgelote kinderen een kans te geven zich in te schrijven. Anderen moeten wachten tot dinsdag. Volgende week zal blijken of er alsnog geloot moet worden op scholen die nu de dans zijn ontsprongen.


Volg AD Haagsche Courant ook op Facebook.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag