Asielzoekers protesteren tegen de voorzieningen in de noodopvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout.
Volledig scherm
Asielzoekers protesteren tegen de voorzieningen in de noodopvang in het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout. © ANP

Veel minder vluchtelingen naar Den Haag

Den Haag hoeft dit jaar fors minder statushouders onderdak te bieden dan gepland. Door de lagere asielinstroom moet de gemeente voor slechts 1300 vluchtelingen een huis zoeken, in plaats van bijna 2200.

Quote

Het is veel praten, en nog eens praten, maar geen resultaten

PvdA-fractieleider Martijn Balster
Den Haag richt zich vooral op de lange termijn van het vluchtelingenvraagstuk, zodat statushouders - onder meer via taallessen - snel integreren.
Volledig scherm
Den Haag richt zich vooral op de lange termijn van het vluchtelingenvraagstuk, zodat statushouders - onder meer via taallessen - snel integreren. © Rink Hof

Extra woningen niet meer nodig

Het rijk bepaalt hoeveel vluchtelingen met verblijfspapiertje elke gemeente moet huisvesten. Die taakstelling is gebaseerd op de instroom van asielzoekers en de omvang van de gemeente.
Voor Den Haag bedroeg de taakstelling voor dit jaar 2166 statushouders. Daarin zaten ook de 700 extra statushouders. Nu de asielinstroom afgenomen is, gaat ook de taakstelling omlaag, naar 1322 voor heel 2016. Tot oktober plaatste Den Haag al bijna 1000 vluchtelingen, waardoor Wijsmuller nu nog maar voor 300 statushouders onderdak moet vinden.

Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) meldt de nieuwe cijfers donderdagmiddag in een brief aan de gemeenteraad van Den Haag. De extra woningen voor 700 statushouders die Den Haag vorig jaar aanbood schuiven door naar 2017. ,,Het college houdt echter vast aan die ambitie'', schrijft Wijsmuller. Als de asielstroom op het huidige peil blijft, zullen de extra plekken ook volgend jaar waarschijnlijk overbodig zijn. ,,Daar loop ik niet op vooruit, het is nog te vroeg om daarover iets te zeggen'', meldt de woordvoerder van wethouder Wijsmuller.

De instroom van asielzoekers is het afgelopen jaar spectaculair afgenomen: tot oktober kwamen er dit jaar ruim 20.000 asielzoekers naar Nederland, tegenover bijna 60.000 in heel 2015. Verschillende gemeenten zetten vergevorderde plannen voor noodopvang en asielzoekerscentra daarom in de ijskast.

'Praten, maar geen resultaten'
Oppositiepartij Groep de Mos vindt het 'geweldig' dat Den Haag voorlopig ruim 800 vluchtelingen minder opneemt. Coalitiepartij PvdA is gepikeerd dat de stad dit jaar door getreuzel niks extra's heeft kunnen doen: ,,Het is veel praten en nog eens praten, maar geen resultaten'', zegt fractieleider Martijn Balster. ,,Die 700 extra kan je opschrijven in een brief, maar je moet het ook regelen met het COA.''

Gevoelig
De huisvesting van statushouders in Den Haag kent een roerige politieke voorgeschiedenis. Toen de vluchtelingenstroom vorig jaar zomer toenam klonk al snel de roep om actie bij linkse partijen. Het oude ministerie van Sociale Zaken diende in november en december als noodopvang voor vluchtelingen.

Lange termijn
Tot ergernis van links richtte het stadsbestuur zich verder liever op de 'lange termijn' van de vluchtelingenkwestie, door meer woningen te zoeken voor statushouders. Zo worden de asielzoekerscentra ontlast en kunnen de vluchtelingen snel integreren in de Nederlandse samenleving, was de redenering. Wethouder Wijsmuller richtte een projectteam op dat op zoek ging naar geschikte locaties.    

Nieuwbouw
Maar rap vorderde de huisvesting niet. Oude zorg- en corporatiepanden werden omgebouwd, maar veel nieuwe complexen moeten nog uit de grond worden gestampt, zoals in Ypenburg (bij het Hofbad) en aan de Zwaardvegersgaarde. En in het oude ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout zouden 350 statushouders komen. Dat plan dreigt echter te stranden door ruzie over de voorgenomen sloop. Het oude ministerie is dit jaar in ieder geval niet meer nodig om alle statushouders te kunnen plaatsen, blijkt uit de woorden van de woordvoerder van Wijsmuller.

2017
De taakstelling voor volgend jaar komt naar verwachting uit op 967 statushouders. Dat is exclusief de groep statushouders die nu 'doorgeschoven' wordt.  
Het oude ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout zou plaats moeten bieden aan 350 statushouders. Dat lijkt niet meer nodig nu de asielinstroom fors is afgenomen.
Volledig scherm
Het oude ministerie van Sociale Zaken in Bezuidenhout zou plaats moeten bieden aan 350 statushouders. Dat lijkt niet meer nodig nu de asielinstroom fors is afgenomen. © Archieffoto

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag