Grootverdienersaanpak van wethouder De Bruijn blijkt illegaal.
Volledig scherm
Grootverdienersaanpak van wethouder De Bruijn blijkt illegaal. © Archieffoto AD

Veelverdiener nog even veilig in Den Haag

De ferme Haagse aanpak van topinkomens in de publieke sector wankelt. Zorginstellingen eisen dat de gemeente de subsidiekortingen terugdraait nu de Raad van State oordeelt dat plukken zo niet mag. Anders dreigen nieuwe rechtszaken.

Getroffen instellingen verwachten dat het stadsbestuur snel afscheid neemt van de illegale strafkortingen. ,,Anders volgen we de route van Parnassia en krijgt de gemeente dezelfde deksel op de neus,'' zegt Gerard Gerding, bestuurder van zorginstelling Gemiva-SVG Groep. Zeker vier organisaties tekenen bezwaar aan, vijf beraden zich nog hierover. Als zij gaan procederen wacht hen waarschijnlijk ook victorie in de rechtszaal, blijkt uit een toelichting van de Raad van State.

Vorige week oordeelde de hoogste bestuursrechter in de zaak tussen de gemeente en Ggz-instelling Parnassia dat de lokale aanpak van grootverdieners in de zorg, onderwijs en corporatieland in strijd is met de wet. Als je subsidie geeft aan een kliniek om bijvoorbeeld verslaafden te helpen mag je geen eisen stellen rond het salaris van de bestuurder of 'de kleur van diens sokken', zegt een woordvoerster van de Raad. ,,Dit heeft gevolgen voor de gemeentelijke verordening. Het zou niet handig zijn als Den Haag deze regels blijft toepassen.''

Ministerssalaris
De tik op de vingers komt hard aan op het stadhuis, waar wethouder Tom de Bruijn (financiën, D66) geen rekening hield met zo'n ingrijpend oordeel. Al jaren bestraft de gemeente bestuurders die meer verdienen dan een ministerssalaris (nu 179.000 euro) of afgeleiden. De landelijke jarenlange overgangsregeling geldt in de hofstad niet. 

In april publiceerde De Bruijn de namen van 25 Haagse instellingen, waar 93 bestuurders in 2014 meer verdienden dan de norm. 

Of de wethouder de strijd staakt is onbekend. Volgende week komt hij met een uitgebreide reactie. In de politiek klinkt de roep om meer creativiteit, zodat de 'graaiers' alsnog aangepakt kunnen worden.

 1. Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bedden’
  PREMIUM

  Afdelingen van Bronovo worden niet heropend: ‘Leidt niet tot meer IC-bed­den’

  Met een even onverwacht als opvallend statement mengt waarnemend burgemeester Remkes van Den Haag zich in de discussie over de sluiting van het Bronovoziekenhuis. Nu alleen al een kleine 200 mensen met het coronavirus in het ziekenhuis zijn opgenomen, afkomstig uit de hofstad en omliggende gemeenten, vindt Remkes het géén goed idee om de intensive care van het ziekenhuis in Benoordenhout te heropenen.
 2. Vakantieparken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een appartement driehoog’
  PREMIUM

  Vakantie­par­ken blijven gewoon open: ‘Beter in een chalet nu dan in een apparte­ment driehoog’

  Terwijl elders in het land vakantieparken en campings op slot zijn gegaan, kun je in Den Haag en omliggende gemeenten nog gewoon een vakantiehuisje boeken. Restaurants, zwembaden en andere voorzieningen op de parken zijn wel gesloten, maar chaletjes zijn nog steeds verkrijgbaar. Er zijn minder gasten vanwege het coronavirus, maar de parken zijn niet leeg. ,,De gasten komen vooral voor de rust.’’ Hoe verantwoord is dat?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag