Volledig scherm
Het tweede steekincident vond plaats in de Mildestraat. © Google Streetview

Verdachte Haagse steekpartijen naar Pieter Baan voor psychiatrisch onderzoek

De 41-jarige verdachte Tadeusz C., die vorig jaar twee mensen in de Haagse wijk Benoordenhout neerstak, moet worden opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Een van de slachtoffers is meerdere malen gestoken, in het gezicht, hoofd en lichaam. Het Openbaar Ministerie legt C. daarvoor poging tot doodslag ten laste. ,,Dat had heel anders kunnen aflopen”, aldus de officier van justitie. Het andere slachtoffer werd in de arm geraakt. Daarna zou hij nog met een mes in zijn hand op twee andere mannen zijn afgelopen. De steekincidenten waren aanleiding voor hockeyvereniging Klein Zwitserland om beveiliging te posteren op de parkeerplaats.

De officier van justitie had gevraagd om opname in het PBC. C. wilde eerder niet meewerken aan psychologisch en psychiatrisch onderzoek. Volgens het OM is de noodzaak voor dat onderzoek er wel. Zijn medehuurders zouden altijd bang voor hem zijn geweest en ook zijn huisbaas en een onderhoudsmonteur schetsten dat het gedrag van C. plotseling kon omslaan. ,,Hij probeerde zich altijd netjes voor te doen, maar kon ineens heel anders zijn”, las de officier voor uit het relaas van de huisbaas. ,,Hij duwde me naar achteren en zei dat ik niet naar binnen mocht. Anders zou hij me neersteken.”

Behulpzaam en aardig

Iemand die met C. bij het Rode Kruis heeft gewerkt, typeert hem echter juist als behulpzaam en aardig, vertelde de officier van justitie. ,,Hij vroeg wel veel bevestiging, maar hij was altijd bezig goed te doen.” Zijn huis zou er verwaarloosd uit hebben gezien en uit onderzoek op de computer van de verdachte zou het beeld naar voren komen van een ‘in zichzelf gekeerd persoon’.

De in Polen geboren verdachte zei gisteren al niet mee te werken en niets te zullen zeggen. ,,Onder systematische psychologische druk blijf ik mij beroepen op mijn zwijgrecht”, zei hij. Op de vraag of dat betekent dat hij in het PBC ook blijft zwijgen, antwoordde hij: ,,Dat is mijn antwoord en daar zult u het mee moeten doen.”

De rechters oordeelden desondanks dat C. toch opgenomen moet worden. ,,Onderzoek is noodzakelijk en kan niet op een andere wijze plaatsvinden.” Voor opname geldt een wachtlijst van ongeveer 17 weken en de observatie zelf duurt 7 weken. Daardoor is nog niet duidelijk wanneer de zaak inhoudelijk wordt behandeld. Ondertussen wordt ook nog onderzoek gedaan op een mes dat bij C. is gevonden. Forensisch onderzoekers proberen vezels te vinden van de kleding van de slachtoffers. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag